Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί δεν μας σκανδαλίζει το χαστούκι του αγίου Νικολάου

 

To χαστούκι του αγίου Νικολάου, πού κατά τα άλλα υπήρξε κανόνας πίστεως ακριβής και εικονα αληθινοτάτη της πραότητος, στον αιρεσιάρχη και βλάσφημο Άρειο, είναι γεγονός πού σκανδαλίζει πιστούς και απίστους. 

Από την Εκκλησιαστική Ιστορία μαθαίνουμε πώς όταν στην Α΄εν Νικαία οικουμενική Σύνοδο, ο αιρεσιάρχης Άρειος αποκάλεσε ανερυθρίαστα τον Υιό και Λόγο του Θεού κτίσμα και άνθρωπο και γεννητό(δημιουργημένο) εν τω χρόνω, αφήνοντας τινά υπονοούμενα για την σαρκική γέννηση Του από την Παρθένο Μαρία(στηριζόμενος σε ψυχρή λογική και θράσος), ο αγνός και ζηλωτής ιερέας Νικόλαος, εμπνευσθείς θείου ζήλου και αγανακτήσεως έκαμε το πρωτάκουστο και παράδοξο, να σηκωθεί εν μέσω ιεράς συνάξεως Πατέρων και να ραπίσει στο πρόσωπο με σφοδρότητα τον πρωτοπρεσβύτερο  από την Αλεξάνδρεια  , μην αντέχοντας την βλασφημία.Τότε , ο Άρειος εκμεταλλευόμενος με δόλο την βίαια αντίδραση του αγνού ιεράρχη επικαλέστηκε τον αρχαίο νόμο της θανατώσεως αυτού πού θα εράπιζε κάποιον ενώπιον βασιλέως. Οι αντιδράσεις ορθοδόξων και αιρετικών κατά του αγίου Νικολάου ήταν άμεσες, και ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να φυλακίσει τον άγιο, αφού πρώτα του αφαίρεσε τα αρχιερατικά του διακριτικά.Όμως , την νύχτα φώς έλουσε το κελί του προσευχόμενου ιεράρχη και ο ίδιος ο Χριστός και η Παναγία εμφανίστηκαν για να προσφέρουν στον φυλακισμένο άγιο ωμόφορο και ευαγγέλιο , τα αρχιερατικά διακριτικά (πρβλ την εικόνα του αγίου). Όταν σε αυτή την περιβολή τον βρήκαν την επομένη, βασιλέας, πατέρες και φύλακες, αναγνώρισαν το θαύμα και του έδωσαν χάρη, αποκαθιστώντας τον στον ιερό αξίωμα και αναγνωρίζοντας πώς ότι έπραξε ήταν αποτέλεσμα ιερού ζήλου και όχι θράσους ή μικροψυχίας και οργής.

Πολλοί χριστιανοί σκανδαλίζονται για το τόλμημα του αγίου Νικολάου. Η ευαγγελική εντολή "μάχαιραν έδωκας και μάχαιραν θα λάβεις", το "μη αντιστήναι τω πονηρώ", η οργή και βία πού δεν συνταιριάζει με την ιερατική ιδιότητα, η εντολή της πραότητας,οι ιεροί κανόνες και η περί αυτούς κανονολόγια πού επιβάλλουν καθαίρεση του χειροδίκου ιερέως και τέλος ο ιδιότυπος πασιφισμός-παθητικότητα πού όμως δεν μαρτυρείται στο ορθόδοξο αλλά μάλλον στο κοσμικό προτεσταντικό ήθος(όπως και στην φιλοσοφία του Γκάντι) πού κυριαρχεί στον χωροχρόνο του ευσεβισμού, όλα αυτά αποτελούν για εκείνους, καταδίκη του αγίου. Σπεύδουν επίσης να μιλήσουν για μετάνοια του αγίου και μας εισάγουν στην φιλοσοφία, απολογούμενοι, πώς δεν είναι άγιος διά ταύτα αλλά παρά ταύτα.

Δεν θα αμφισβητήσω καθολικά αυτή την αντιμετώπιση και φιλοσοφία, αλλά θα επιχειρήσω να μπω στην ψυχολογία αυτού του χαστουκιού, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει μόνος τα δικά του συμπεράσματα .

Αυτό το χαστούκι δόθηκε από τον άγιο Νικόλαο στον αλαζόνα και βλάσφημο Άρειο.Ο άγιος χτύπησε τον βλάσφημο και όχι το αντίστροφο.Επίσης αυτός πού χτύπησε ήταν πριν υπόδειγμα πραότητος και ταπεινός άνθρωπος, φτωχός, άγιος, ελεήμων,αγαπών,ακατάκριτος ηθικά και άψογος ποιμαντικά. Ενώ το "θύμα", αλαζόνας, άνθρωπος της επιφάνειας αλλά και επιφανής(πρωτοπρεσβύτερος και δάσκαλος του ευαγγελίου ex oficio), συνηθισμένος στο να ακούνε τα φληναφήματα του και να τον θαυμάζουν, εγωιστής και εθισμένος στην αναγνώριση  "υψηλού" αλλα και "τυχάρπαστου" κοινού,ρήτορας και φιλόσοφος της αλαζονείας με περιφρόνηση σε ότι δεν άνηκε στην τάξη και το μορφωτικό του επίπεδο. Και κάτι ακόμα χειρότερο, τόσο εωσφορικός ώστε να υποκαταστήσει την Εκκλησία και την Παράδοση της με τον τεχνολόγον εαυτούλη του (στην εικονογραφική παράδοση ο Άρειος εικονίζεται με βαρβαρικά σαλβάρια σε αντιδιαστολή με τα ιερατικά ή ελληνικά άμφια των εικονιζομένων ορθοδόξων, για να συμβολιστεί η παραδοξολογία και το ξένο με την Αλήθεια ύφος της διδασκαλίας αλλά και γενικότερο ήθος του).  

Εκ μέρους του Αρείου προηγήθηκε η λεκτική βία..Όσοι εκ των αναγνωστών έχουν τύχει της εμπειρίας να βλασφημηθεί η μητέρα τους ή κάτι το ιερώτατο γι'αυτούς, μπορούν να μπούν στην θέση του αγίου Νικολάου. Και για τους μεν υβριζόμενους από εμάς ίσως ρόλο στην αντίδραση παίξει ένας υφέρπων εγωισμός, διότι υβρίζεται κάτι δικό μας, η προσβολή αντανακλα στον εαυτό μας. Και αυτή είναι η μαύρη αλήθεια, η αντίδραση μας θα ήταν εγωιστική. Όμως ο πράος και ταπεινός Νικόλαος; Αυτός που ζούσε εν αυτώ ο Χριστός και ήταν νεκρός για τον κόσμο και τις προσβολές του; Γιατί αντέδρασε; Μήπως γιατί δεν υπερίσχυε η άποψη του, η άποψη της ορθόδοξης πτέρυγας;Μήπως γιατί στερούνταν επιχειρημάτων και όντας χυδαίος και προκλητικός κατέφυγε στην βία; Είναι τρελό και ασεβές να δεχτούμε κάτι τέτοιο για έναν Καλό Ποιμένα, για έναν ένσαρκο άγγελο. Ο ζήλος, ο ιερός και κατε'επίγνωσιν ζήλος, ο θείος έρως για τον Χριστό και την Παναγία, η φλόγα πού ανάβει η αγνή αγάπη και η καλή οργή του θυμικού που αντιστέκεται φυσιολογικά στην παραφυσική αμαρτία και βλασφημία, κίνησε το χέρι του αγίου και όχι κάποιο ποταπό και παραφυσικό συναίσθημα και ένστιχτο. Άλλωστε για αυτή του την αντίδραση επιβραβεύτηκε από τον Ίδιο τον Πράο, τον Ειρηνικό, τον Αρχηγό της Ειρήνης, Αυτόν που δίδαξε ταπεινότητα απέναντι στην βία και "όποιος σε ραπίσει στην δεξιά , στρέψε και την αριστερά", το ίδιο εκείνο βράδυ. Ενώ η κοσμική εξουσία έσπευδε να κάμει τα νόμικα και τα ηθικά του κόσμου, ήρθε ο ίδιος ο Χριστός και επιβράβευσε, αυτό πού ακόμα και την δική μας εκκλησιαστική λογική θα άξιζε ποινής και αποτροπιασμού.

Κλείνοντας , παραδεχόμαστε πώς θα ήταν παράλογο και ασεβές, να παρακινούσαμε τον κάθε χριστιανό να φερθεί ανάλογα σε κάθε αιρετικό και βλάσφημο και εχθρό της πίστης μας. Έχουμε μάθει να γενικεύουμε και να βάζουμε τα πάντα σε μικρά μικρά νομικίστικα και ηθικιστικά καλούπια. Η περίπτωση του αγίου Νικολάου, αλλά και του κάθε Νικολάου, του κάθε χριστιανού είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Για τον καθένα ο ετάζων νεφρούς και καρδίας επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ πιθανον να κατακριθεί κάποιος γι'αυτό ακριβώς πού ο άλλος επαινείται και κάποιος να δικαιωθεί από τον Κύριο, γι'αυτό ακριβώς πού άλλος καταδικάστηκε. Την προαίρεση, το ήθος και την ποιότητα του καθενός την γνωρίζει μόνο ο Θεός. Ας αφήσουμε την κρίση στον Θεό και σε μας την έκπληξη.

Μην κρίνετε ίνα μη κριθήτε...



Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/#ixzz1fspvnPmu

ΚΑΜΜΕΝΟΣ & ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ


Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς, ὁ γέροντας Παΐσιος καὶ οἱ προφητεῖες περὶ ρωσοτουρκικοὺ πολέμου. Ἕνα βῆμα πρὶν τὸ ποθούμενο καὶ τὰ γεγονότα!

Γιατί κατεβαίνει ὁ ρωσικὸς στόλος στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο τὸν Δεκέμβριο; Ποιὲς οἱ μύχιες διπλωματικὲς ἐπιδιώξεις τῆς Μόσχας στὴν Κύπρο καὶ τὴ Συρία; Γιατί καθίστανται ἀντικρουόμενα τὰ... συμφέροντά της μὲ τὴν Ἄγκυρα καὶ ποιὸς ὁ ρόλος τοῦ Ἰσραήλ; Τί προσδοκᾶ ἡ Τουρκία ἀπὸ τὴ Συρία. Μὲ ἀποκαλυπτικὰ ρεπορτὰζ κυκλοφορεῖ ἡ...
ἐφημερίδα «Στύλος Ὀρθοδοξίας» ὅπου παρουσιάζει τὸ πὼς καὶ τὸ γιατί ἡ Ἄγκυρα πείσθηκε νὰ λάβει μέτρα κατὰ τῆς Συρίας καὶ νὰ προετοιμάζεται γιὰ στρατιωτικὴ ἐπέμβαση στὴν Συρία. Οἱ φῆμες γιὰ τὰ ἀνταλλάγματα ποὺ θὰ λάβει ἐμπλέκουν καὶ τὴν Ἑλλάδα...

Ὅταν πρὶν ἀπὸ χρόνια ὁ γέροντας Παΐσιος ὑποστήριζε πὼς ἡ Τουρκία θὰ ἐμπλακεῖ σὲ πόλεμο μὲ τὴ Ρωσία κάποιοι, ἄθεοι ἐπὶ τὸ πλεῖστον ἡ χαλαροὶ καὶ ἀδιάφοροι στὴν ὀρθόδοξη πίστη γελοῦσαν εἰρωνικά. Ὅταν ὁ ἀείμνηστος Μητροπολίτης Σισανίου καὶ Σιατίστης Ἀντώνιος πρὶν ἀπὸ λίγα χρόνια ἔλεγε πὼς ἡ Ἑλλάδα θὰ πεινάσει ὅταν ξεσπάσει πόλεμος στὴ Συρία ὑπῆρχαν παρόμοιες φωνὲς ποὺ τὰ λεγόμενα τοῦ τὰ ἐκλάμβαναν ὡς τρέλες καὶ ἀνοησίες. Ὡστόσο, οἱ ἀπόψεις αὐτές, ὅπως ἰσχυρίζεται σήμερα σύγχρονος ἀσκητὴς ποὺ ζεῖ στὸ Παγγαῖο ὅρος ἐν μέρει ταυτίζονται μὲ τὴν προφητεία τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ περὶ ρωσοτουρκικοὺ πολέμου. Ὁ ἴδιος ἀσκητὴς θέλοντας νὰ δώσει μία χρονικὴ διάσταση στὴν ἐκπλήρωση τῶν προφητειῶν αὐτῶν τόνιζε προσφάτως ὅτι εἴμαστε πλέον πολὺ -πολὺ κοντά. Μάλιστα γιὰ νὰ δείξει τὸ πόσο κοντὰ εἴμαστε ἰσχυριζόταν πὼς ὁ μαρμαρωμένος βασιλιάς, δηλαδὴ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Βατάτζης ἔβγαλε τὸ ξίφος ἀπὸ τὸ θηκάρι του καὶ ἤδη περιφέρεται μὲ τὴ μορφὴ παλιάτσου στὴ Βασιλεύουσα προμηνύοντας τὴν ἀπελευθέρωσή της ἀπὸ τοὺς Τούρκους... Ὀργανώνει τὰ τάγματα καὶ τὰ φουσάτα τῶν Ἁγίων γιὰ νὰ μποῦν θριαμβευτικὰ καὶ πάλι στὴ Βασιλεύουσα καὶ προετοιμάζει τὴν πανηγυρικὴ θεία Λειτουργία στὴν Ἁγία Σοφία! Τὶς θέσεις τοῦ αὐτὲς ἔρχονται πλέον νὰ ἐπαληθεύσουν μὲ τὸν πλέον χαρακτηριστικὸ τρόπο καὶ τὰ πολιτικὰ δρώμενα στὴν εὐρύτερη γεωπολιτικὴ περιοχὴ τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου. Ἂς δοῦμε ὅμως, τὰ πράγματα πιὸ...

ἀναλυτικὰ παρουσιάζοντας τὸ πιὸ πρόσφατο σενάριο... τὸ ὁποῖο ἤδη ὑπὸ τὴ μορφὴ τῆς φημολογίας εὐρέως κυκλοφορεῖ.


Ὅλοι γνωρίζουμε πὼς τὸ καθεστὼς τοῦ Ἄσαντ, τοῦ Σύρου προέδρου βρίσκεται στὸ στόχαστρο Ἀμερικανῶν καὶ Εὐρωπαίων ἀλλὰ καὶ μίας παρασκηνιακῆς γνωστῆς κάστας, οἱ ὁποῖοι ἀσκοῦν πιέσεις προκειμένου νὰ τὸ ἀνατρέψουν κατὰ τὸ πρόσφατο παράδειγμα τῆς Λιβύης, προκειμένου νὰ ἐξυπηρετήσουν μύχια πολλαπλὰ συμφέροντά τους! Ὡστόσο, λόγω τῆς δεινῆς οἰκονομικῆς κατάστασης ποὺ γενικὰ ἐπικρατεῖ οἱ χῶρες ποὺ συνήθως πρωτοστατοῦν, δηλαδὴ οἱ ΗΠΑ, ἡ Μ. Βρετανία, ἡ Γαλλία καὶ ἡ Γερμανία ἀδυνατοῦν ἐπὶ τοῦ παρόντος νὰ ἀναλάβουν τὸ κόστος μίας νέας στρατιωτικῆς ἐπιχείρησης ἀντίστοιχη μ' αὐτὴν ποὺ παρακολουθήσαμε πρὶν ἀπὸ λίγους μῆνες στὴ Λιβύη. Ἔτσι, ἀναλίσκονται στὴ σχεδὸν ἀνέξοδη καθημερινὴ κλιμάκωση μίας διεθνοῦς προπαγάνδας κατὰ τοῦ καθεστῶτος τοῦ προέδρου Ἄσαντ ἀλλὰ καὶ προσανατολίζονται νὰ ἐπιβάλλουν διεθνεῖς οἰκονομικὲς κυρώσεις, γνωστὰ ὡς οἰκονομικὰ ἐμπάργκο.

Μ' ὅλα αὐτὰ ἀποσκοποῦν στὴ σταδιακὴ ἀπομόνωση τῆς Συρίας, ἔτσι ὥστε νὰ μπορέσουν νὰ καταφέρουν τὴν ἀνατροπὴ τῆς παρούσας κυβέρνησης... Ἂν καὶ συγκεκριμένα κλιμάκια τῆς ἐλεγχόμενης, ὅπως φημολογεῖται ἐκ τῆς Δύσης, τρομοκρατικῆς ὀργάνωσης Ἂλ Κάϊντα προετοίμασαν τὰ τελευταία χρόνια τὸ ἔδαφος δημιουργώντας τοὺς ἐσωτερικοὺς ἀπαραίτητους θύλακες ἀνατροπῆς τοῦ καθεστῶτος Ἄσαντ, ἐν τούτοις ἀδυνατοῦν ἀπὸ ὅτι διαπιστώνεται νὰ ἀναλάβουν οἱ ἴδιοι τὴν πρωτοβουλία μίας γενικευμένης ἐπιχείρησης.

Ὡς ἐκ τούτου ἐξαναγκάστηκαν νὰ μεταβάλλουν τὰ ἀρχικὰ σχέδια τοὺς προχωρώντας σὲ ἄλλου τύπου λύση. Ὅπως χαρακτηριστικὰ λέγεται ἀναβάθμισαν τὸ ρόλο τῆς Τουρκίας καθιστώντας αὐτὸν πρωταγωνιστικό... Ἐνέπλεξαν τὴν γείτονα χώρα, ἀφοῦ πρῶτα τὴν «ἔπεισαν» μὲ διάφορους θεμιτοὺς καὶ ἀθέμιτους τρόπους (βλ. ὁπλικὸ σύστημα H.A.A.R.P.) καὶ ἀνακοίνωση ρωσικοῦ ναυτικοῦ περὶ ἐνεργοποίησής του πρὶν ἀπὸ τοὺς δύο πρόσφατους ἰσχυροὺς σεισμοὺς στὴν Τουρκία! Ὅπως ἀποκαλύπτει μάλιστα σὲ πρόσφατο δημοσίευμά της ἡ ἀραβικὴ ἐφημερίδα Al-Rai ποὺ ἐκδίδεται στὸ Κουβέιτ, ἡ Ἄγκυρα ἀναμένεται νὰ ἐπιβάλλει ὡς χώρα μέλος τῆς Ἀτλαντικῆς Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) τὴν Ζώνη Ἀπαγόρευσης Πτήσεων στὴ Συρία κατ' ἐπιταγὴν τῆς Οὐάσιγκτον.

Σύμφωνα μὲ τὸ δημοσίευμα τῆς ἐφημερίδας, τὴ μετάφραση τοῦ ὁποίου παρουσιάζει ἡ ἰστοσελίδα DEFENCENET φέρεται νὰ ἔχουν καταλήξει τουλάχιστον σὲ πρώτη φάση ΗΠΑ, Ἀραβικὲς χῶρες καὶ Τουρκία σὲ συμφωνία γιὰ τὸ κλείσιμο μὲ Ζώνη Ἀπαγόρευσης Πτήσεων τοῦ ἐναέριου χώρου τῆς Συρίας. Ἡ ἐφημερίδα ἐπικαλούμενη «Εὐρωπαϊκὲς» πηγὲς στὴν Οὐάσιγκτον θέλει τὴν ἐγκατάσταση τῆς Ζώνης Ἀπαγόρευσης Πτήσεων νὰ ὑλοποιεῖται ἀπὸ ἀραβικὰ καὶ τουρκικὰ μαχητικὰ ἀεροσκάφη, ἐνῶ οἱ ΗΠΑ θὰ περιοριστοῦν -ἴσως λόγω οἰκονομικῆς δυσπραγίας- στὴν παροχὴ λογιστικῆς ὑποστήριξης.

Ὁπωσδήποτε κάτι τέτοιο -ἐπισημαίνεται στὸ δημοσίευμα μόνο εὔκολο δὲν θὰ εἶναι, ἂν εἶναι ἀλήθεια, καθὼς ἡ Συρία διαθέτει σαφῶς ἀνώτερη Ἀεροπορία καὶ πιὸ ἑτοιμοπόλεμη ἀπὸ αὐτὴ τῆς Λιβύης. Τὸ κυριότερο ὅμως εἶναι ὅτι διαθέτει ἀντιαεροπορικὴ ἄμυνα ποὺ ἐνέχει κινδύνους ὑψηλῶν ἀπωλειῶν γιὰ ὅποια κράτη συμμετέχουν στὴν ζώνη ἀπαγόρευσης πτήσεων.

Πέραν αὐτοῦ, ὑπάρχει καὶ ὁ παράγων Ρωσία. Μέσα σὲ δύο ἑβδομάδες ἀπὸ τὴν ἀπόπλου τοῦ ρωσικοῦ Στόλου ἀπὸ τὰ λιμάνια τοῦ Βόρειου Ὠκεανοῦ, μπορεῖ νὰ βρίσκεται στὶς ἀκτὲς τῆς Συρίας. Πόσο εὔκολο λοιπὸν εἶναι γιὰ τοὺς Δυτικοὺς νὰ κάνουν κάτι χωρὶς τὴν σύμφωνη γνώμη τῆς Ρωσίας; Ἐκτὸς καὶ ἂν ἔχει συμφωνηθεῖ ἡ ἀλλαγὴ ἡγεσίας σὲ ἀνώτατο ἐπίπεδο...
Ἡ ἐπιχείρηση, σύμφωνα πάντα μὲ τὸ δημοσίευμα τῆς ἐφημερίδας θὰ ἔχει ὡς στόχο τὴν ἐξουδετέρωση τῶν «κινήσεων» τοῦ Στρατοῦ τῆς Συρίας, ὅπως καὶ τὴν ἀδρανοποίηση τῶν δραστηριοτήτων τοῦ «Προεδρικοῦ Παλατιοῦ», ὅπως ἀναφέρεται χαρακτηριστικὰ σὲ ὅτι ἀφορᾶ τὸν ἔλεγχο καὶ τὴ διοίκηση τῶν στρατευμάτων.

«Ὁ Στρατὸς τῆς Συρίας μπορεῖ νὰ παραλύσει μέσα σὲ 24 ὧρες» φέρεται πὼς εἶπε σχετικὰ πηγὴ στὴν ἐφημερίδα Al-Rai.

Ἤδη μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ αὐξάνονται οἱ ἐπικρίσεις τῆς Ἄγκυρας πρὸς τὴ Δαμασκό. Ἡ Τουρκία ἴσως νὰ προσδοκᾶ βάσει τῆς συμφωνίας, ὅπως ἰσχυρίζονται διπλωματικὲς πηγές, πολλαπλὰ ὀφέλη ἀπὸ τὴν ἐνεργὸ στρατιωτικὴ ἀνάληψη μίας λίαν παρακινδυνευμένης γι' αὐτὴν ἐπιχείρησης. Μίας ἐπιχείρησης ποὺ θὰ προηγηθεῖ τῆς προσπάθειας ἀλλαγῆς τῆς ἐξουσίας στὸ Ἰρᾶν. Αὐτὸς πιθανὸν νὰ εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ ἡ Ἄγκυρα ἐξαναγκάστηκε νὰ ἀκυρώσει τὴ συμφωνία περὶ τῶν πυρηνικῶν ποὺ εἶχε συνάψει μὲ τὴν Τεχεράνη... Μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ «ἡ Τουρκία σύμφωνα μὲ δημοσίευμα τῆς ἰστοσελίδας DEFENCENET ἄρχισε νὰ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στὰ σύνορα μὲ τὴν Συρία καὶ εἶναι σαφὲς ὅτι "κάτι ἑτοιμάζεται" ἀπὸ τὴν Ἄγκυρα. Τουλάχιστον μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία μὲ ἅρματα μάχης M60 ἔχει μεταφερθεῖ στὴν περιοχή, ἐνῶ ἔχουν πυκνώσει οἱ ἀποστολὲς ἀεροφωτογράφησης νότια της Ἀλεξανδρέττας ἀπὸ ἀεροσκάφη RF-4E. Ταυτοχρόνως τὸ τουρκικὸ Ναυτικὸ ἔχει αὐξήσει τὴν παρουσία του στὸ λιμάνι τῆς Ἀλεξανδρέττας κατὰ τρία σκάφη (δύο κορβέτες καὶ μία φρεγάτα O.H.Perry). Ὁ Τοῦρκος ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν, Ἀχμὲτ Νταβούτογλου, δήλωσε πὼς "Ἡ Ἄγκυρα εἶναι ἕτοιμη γιὰ ὁποιοδήποτε σενάριο, ἐὰν ἡ Συρία συνεχίσει τὴ βίαιη καταστολὴ τῶν διαδηλώσεων κατὰ τοῦ προέδρου Μπασὰρ Ἂλ-Ἄσαντ", μὴ ἀποκλείοντας τὴ στρατιωτικὴ ἐπέμβαση. Συγκεκριμένα ὁ Νταβούτογλου, σὲ συνέντευξή του στὸ τουρκικὸ Κανάλι 24, ἀνέφερε μεταξὺ ἄλλων: «Ἐλπίζουμε πὼς μία στρατιωτικὴ ἐπέμβαση στὴν Συρία δὲν θὰ εἶναι ἀναγκαία. Ὡστόσο τὸ συριακὸ καθεστὼς ὀφείλει νὰ βρεῖ τρόπο νὰ ἐπιτευχθεῖ ἡ εἰρήνη μὲ τὸ λαό του. Ὅσο συνεχίζεται πάντως ἡ βίαιη καταστολή, ἡ Τουρκία εἶναι ἕτοιμη γιὰ ὁποιοδήποτε σενάριο». Τόνισε ἐπίσης πὼς οἱ τουρκικὲς κυρώσεις κατὰ τῆς Συρίας εἶναι ἕτοιμες καὶ θὰ ἀνακοινωθοῦν σύντομα ἀπὸ τὸν πρόεδρο τῆς χώρας, Ἀμπντουλὰχ Γκιουλ καὶ τὸν πρωθυπουργὸ Ρετζὲπ Ταγὶπ Ἐρντογᾶν. Σημειώνουμε ὅτι ἡ Τουρκία διεκδικεῖ μία ἐδαφικὴ περιοχὴ περίπου 500 τετραγωνικῶν χιλιομέτρων νότια της Ἀλεξανδρέττας»!

Σύμφωνα μάλιστα μὲ κάποια σενάρια ποὺ κυκλοφοροῦν μὲ τὴ μορφὴ φημολογίας σὲ διπλωματικοὺς κυρίως κύκλους στὰ ἀνταλλάγματα ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀποκλειστικὴ σχεδὸν στρατηγικὴ χρήση τῶν ὑδάτινων πόρων τῆς περιοχῆς συμπεριλαμβάνονται καὶ δύο ἑλληνικὰ νησιά, τὰ ὁποῖα θὰ καταλάβει ἀρχικὰ ὑπὸ τὴ Νατοϊκὴ ὀμπρέλα ἡ Ἄγκυρα προκειμένου νὰ ἀποφύγει μία ἀνοικτὴ ρήξη μὲ τὴν Ἑλλάδα! Στὸ σημεῖο αὐτὸ ἀξίζει νὰ ἐνθυμηθοῦμε τὴν προφητικὴ ρήση τοῦ γέροντα Παϊσίου περὶ τουρκικῆς κατάληψης δύο ἑλληνικῶν νησιῶν χωρὶς σχεδὸν καμία ἀντίσταση... πρὶν ξεκινήσουν τὰ μεγάλα γεγονότα ποὺ θὰ ἀλλάξουν ἄρδην τὰ δεδομένα στὴν εὐρύτερη περιοχή μας.

Ἕνα τέτοιο πιθανὸν ἐνδεχόμενο -μὲ δεδομένη τὴν κατάσταση στὴν Ἑλλάδα- ἀποσκοπεῖ κυρίως στὴν συνεκμετάλλευση τοῦ Αἰγαίου, ἀφοῦ πλέον σ' αὐτὴ θὰ ἔχει λόγο καὶ ἡ Τουρκία! Καὶ αὐτὸ γιατί θὰ μεταβληθοῦν ὑπὲρ τῆς τὰ ἰσχύοντα περὶ τοῦ δικαιώματος τῆς Ἑλλάδος νὰ ὁρίσει τὴν Ἀποκλειστικὴ Οἰκονομικὴ Ζώνη (ΑΟΖ) κατὰ τὸ παράδειγμα τῆς Κύπρου, προκειμένου νὰ προχωρήσει στὴν ἐκμετάλλευση τοῦ ὀρυκτοῦ της πλούτου... Μέσα λοιπὸν στὸ πλαίσιο αὐτὸ τῆς νέας προοπτικῆς ποὺ ἀνοίγεται γιὰ τὴν Τουρκία μὲ τὰ παρασκηνιακὰ ἀνταλλάγματα ἡ κυβέρνηση Ἐρντογᾶν ἀναγκάστηκε νὰ ἐνδώσει στὶς πιέσεις τῆς Οὐάσιγκτον...

Ἡ στάση τῆς Ρωσίας

Τὰ ἀνωτέρω σχέδια δὲν περνοῦν ἀπαρατήρητα ἀπὸ τὴ Μόσχα. Ἡ Ρωσία ἐπ' οὐδενὶ θέλει νὰ χάσει τὴ μοναδικὴ στρατιωτικὴ βάση ποὺ διατηρεῖ στὴ Μεσόγειο καὶ ἡ ὁποία βρίσκεται στὴ Συρία οὔτε ἐπίσης νὰ ὑποστεῖ μία νέα οἰκονομικὴ ζημιὰ πολλῶν δισεκατομμυρίων εὐρὼ λόγω ματαίωσης συμφωνιῶν ποὺ ἔχει συνάψει σὲ στρατιωτικὸ καὶ ἐμπορικὸ ἐπίπεδο μὲ τὴ Δαμασκό. Ἤδη ἀπὸ τὶς ἀλλαγὲς σὲ Λιβύη καὶ Αἴγυπτο ὑπέστη ζημιὰ πολλῶν δισεκατομμυρίων εὐρώ, ἡ ὁποία θὰ αὐξηθεῖ κατὰ πολὺ ἂν ἀλλάξει καὶ τὸ καθεστὼς τῆς Συρίας. Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ ὅτι ἡ Δαμασκὸς προμηθεύεται σχεδὸν σὲ ἀποκλειστικὸ βαθμὸ στρατιωτικὸ ὑλικὸ ἀπὸ τὴ Ρωσία... Αὐτὸς πιθανὸν νὰ εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ ἀποστέλλει μετὰ ἀπὸ πολλὰ χρόνια ἰσχυρὴ ναυτικὴ δύναμη στὴν περιοχὴ τῆς Ἄν. Μεσογείου. Ναυτικὴ δύναμη ποὺ ἀποτελεῖται ἀπὸ ἕνα ἀεροπλανοφόρο, δύο ὑποβρύχια καὶ ἀρκετὰ πλοῖα συνοδείας. Μέσα στὸ πλαίσιο τῆς ἀποστολῆς στὴ Μεσόγειο ἡ συγκεκριμένη ναυτικὴ ρωσικὴ δύναμη προέβη προσφάτως σὲ γυμνάσια στὴ Βόρειο θάλασσα, ἐνῶ ἀναμένεται νὰ βρίσκεται στὴν περιοχὴ περὶ τὰ μέσα τοῦ Δεκεμβρίου. Βέβαια ἡ παρουσία τοῦ ρωσικοῦ στόλου στὴν περιοχὴ σχετίζεται καὶ μὲ τὴ θωράκιση ἀρκετῶν συμφωνιῶν ποὺ ἔχουν συναφθεῖ μὲ τὴν Κύπρο καὶ ἀφοροῦν εὐρύτερη συνεργασία στὸ τομέα τῆς ἐνέργειας καὶ τῆς ἄμυνας.

Ἡ Ρωσία ἄλλωστε μὲ μία πιθανὴ ἀπώλεια τῆς φιλικὰ προσκείμενης πρὸς αὐτὴν Συρίας δὲν θὰ ἔχει λόγο στὰ πλούσια κοιτάσματα φυσικοῦ ἀερίου καὶ πετρελαίου σὲ Κύπρο καὶ Ἑλλάδα. Ὡς ἐκ τούτου κανεὶς δὲν ἀποκλείει νὰ σταθεῖ ἐνεργὰ πλέον ἐμπόδιο πρὸς τὶς βλέψεις τῆς Οὐάσιγκτον, προκειμένου νὰ συνεχίσει νὰ ἔχει τὸ ἀπαραίτητο διαπραγματευτικὸ χαρτὶ ποὺ ἀπαιτεῖται προκειμένου νὰ συμμετάσχει ὡς σημαντικὸς «παίκτης» στὶς ἀποφάσεις ποὺ ἀφοροῦν τὴν περιοχή. Καὶ ἀκριβῶς αὐτὸ τὸ γεγονὸς δὲν ἀποκλείει ἀκόμη καὶ στρατιωτικὴ ἐμπλοκὴ μὲ τὴν Τουρκία. Ἕνα τέτοιο πιθανὸ πλέον ἐνδεχόμενο θὰ τὴ βοηθήσει νὰ ἐπιλύσει ταυτόχρονα δύο βασικὲς μακροχρόνιες ἐπιδιώξεις της. Ἡ πρώτη ἐξ αὐτῶν ἀφορᾶ τὴν ἐξασφάλιση τῆς παρουσίας της στὴ Μεσόγειο μ' ὅλα τὰ ἀπορρέοντα ἐξ αὐτῆς μελλοντικὰ ὀφέλη. Μία τέτοια παρουσία ἄλλωστε ἐπεδίωξε καὶ παλαιότερα τόσο μὲ τὴ σύναψη συμφωνίας γιὰ τὸν ἀγωγὸ Μπουργκᾶς -Ἀλεξανδρούπολη, ὅσο καὶ μὲ τὴν πρόταση ἐκμετάλλευσης τῶν ναυπηγείων τῆς Σύρου γιὰ ἐξυπηρέτηση τῶν ἀναγκῶν συντήρησης τοῦ ρωσικοῦ στόλου στὴ Μεσόγειο. Ἡ δεύτερη μύχια ἐπιδίωξη ἀφορᾶ τὸν Καύκασο ἀλλὰ καὶ τὴ σύμμαχο πρὸς αὐτὴν Τεχεράνη. Ἡ ἐνεργὴ παρουσία τῆς Μόσχας θὰ ἐνισχύσει πολλαπλῶς τὸ διπλωματικὸ χαρτὶ στὶς οἱανδήποτε μελλοντικὲς ἐξελίξεις.

Ὁ ρόλος τοῦ Ἰσραὴλ

Αὐτοὶ εἶναι καὶ οἱ λόγοι ποὺ Μόσχα καὶ Ἄγκυρα ἔχουν ἀντικρουόμενα συμφέροντα τὰ ὁποῖα οὐδόλως ἀποκλείεται σήμερα νὰ καταλήξουν σὲ μία πολεμικὴ εὐρύτατη σύρραξη ποὺ θὰ ἀλλάξει ἄρδην τὸ γεωγραφικὸ χάρτη στὴν περιοχή. Μία τέτοια σύρραξη ἄλλωστε ἐξυπηρετεῖ ποικιλοτρόπως καὶ τὸ Ἰσραήλ, τὸ ὁποῖο διακαῶς ἐπιθυμεῖ νὰ μειώσει τὴ στρατιωτικὴ ἰσχὺ τῆς Ἄγκυρας. Μὲ δεδομένα μάλιστα τὴν ἐχθρικὴ πρὸς τὸ Τὲλ-Ἀβὶβ στάση τῆς τουρκικῆς κυβέρνησης τοὺς τελευταίους μῆνες ἀλλὰ καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ἡ μοναδικὴ πλέον ἐναπομείνασα ἐκτός του Ἰρᾶν μουσουλμανικὴ χώρα μὲ ἰσχυρὸ στρατὸ τὸ Ἰσραὴλ θὰ ἔχει κάθε λόγο νὰ ὠφεληθεῖ ἀπὸ ἕναν ἐνδεχόμενο ρωσοτουρκικὸ πόλεμο! Μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ ἄλλωστε ἔχει ἀναπτύξει διπλωματικὲς σχέσεις μὲ τοὺς Κούρδους τοῦ Βορείου Ἰράκ, ἐνῶ ὅπως φημολογεῖται μυστικὰ ἐνισχύει μὲ ὄπλα καὶ τοὺς Κούρδους ἀντάρτες ποὺ μάχονται ἐνάντια στὴν Ἄγκυρα..

Ἐκ τῶν ἀνωτέρω λοιπὸν διαπιστώνεται πόσο πιθανὸ πλέον εἶναι τὸ ἐνδεχόμενο ἑνὸς ρωσοτουρκικοῦ πολέμου, κάτι ποὺ παλαιότερα θὰ ἀποτελοῦσε σενάριο φαντασίας. Διαπιστώνεται πόσο κοντὰ βρίσκεται ἡ ἐπαλήθευση τῶν προφητειῶν τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, τοῦ μακαριστοῦ γέροντα Παϊσίου ἀλλὰ καὶ τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτη Σιατίστης Ἀντωνίου.
Ἡ θέση τῆς Ἑλλάδος

Ὁ κοινοὺς νοῦς τέλος κατανοεῖ πὼς ἡ Ἑλλάδα λόγω τῆς τεχνητῆς οἰκονομικῆς κρίσης ποὺ τὴν ταλανίζει ἀναλίσκεται σὲ παθητικὸ ρόλο ἔναντι τῶν ραγδαίων αὐτῶν ἐξελίξεων. Ρόλο ποὺ ἐκ τῶν πραγμάτων τὴν καθιστὰ ἀδιάφορο παρατηρητὴ καὶ «κομπάρσο» σὲ διπλωματικὸ ἐπίπεδο. Στὴν οὐσία ἡ κυβέρνηση τῆς χώρας μᾶς παρουσιάζεται ἀδύναμη νὰ παρακολουθήσει τὰ τεκταινόμενα καὶ ἁπλῶς σύρεται καὶ διασύρεται ἀπὸ τοὺς Εὐρωπαίους καὶ τὴν Οὐάσιγκτον μὲ τὴ μορφὴ τοῦ ἐπαίτη προκειμένου νὰ ἐξασφαλίσει τὰ πρὸς τὸ ζῆν στὴν ἑλληνικὴ κοινωνία καὶ νὰ ἀποφύγει κοινωνικὲς ἐξεγέρσεις. Τὴν ἐμφανῆ αὐτὴ ἀδυναμία ὅμως τῆς κυβέρνησης, ποὺ προκάλεσε ἡ πολιτικὴ τῆς ἀποστασίας ἀπὸ τὰ σταθερὰ νάματα τοῦ οὐρανοῦ, ποὺ διαχρονικὰ θωράκιζαν τὴν εὐλογημένη αὐτὴ χώρα ἀναμένεται νὰ καλύψει ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς ἐπιβραβεύοντας αὐτοὺς ποὺ θυσιάστηκαν καὶ θυσιάζονται γιὰ τὴν ἀλήθεια καὶ τὴ σωτηρία, ὑποστηρίζει ὁ γνωστὸς γέροντας ἀσκητὴς τοῦ Παγγαίου Ὅρους.
Ἕνας Δοῦλος Κυρίου

Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός, είναι από τους πλέον αγαπητούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αμέτρητοι ναοί έχουν κτισθεί προς τιμήν του και πλήθη λαού σπεύδουν να τον τιμήσουν και να ζητήσουν τη μεσιτεία του προς τον Κύριο.  
 Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 250 μ.Χ. από ευσεβείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου".
Βρέφος ακόμη απέδειξε ότι είχε τη χάρη του Θεού. Με θαυμαστό τρόπο στάθηκε όρθιος την ώρα του λουτρού χωρίς καμία βοήθεια. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή θήλαζε μόνο μια φορά την ημέρα και μάλιστα μετά τη δύση του ηλίου.
Πολύ νωρίς ο Κύριος κάλεσε κοντά του τους δύο γονείς του και ο ίδιος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου "δότε Ελεημοσύνην", μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφωσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου.
Είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη η ενέργεια του αυτή να βοηθήσει νύχτα και κρυφά τις τρεις αδελφές με αξιόλογο χρηματικό ποσό, για να μην αναγκαστούν, λόγω της φτώχιας τους, να παρασυρθούν στην ατίμωση.
Κινούμενος ο Νικόλαος από Ιερό πόθο, αποφάσισε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς έπλεε το πλοίο, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι καιξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν.
Ο Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου ο ναύτης αναστήθηκε, σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.
Μετά το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους επέστρεψε στα Πάταρα, όπου ζούσε με οσιότητα και δικαιοσύνη. Ο Θεός τον αξίωσε να χειροτονηθεί πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.
Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Ίδρυσε στην αρχιεπισκοπή του φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Στις δύσκολες στιγμές των διωγμών του Διοκλητιανού εμψύχωνε το ποίμνιο του και ιδιαίτερα τους νέους. Γι' αυτό συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται. Υπομένει όμως όλες τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες προς δόξαν Κυρίου.
Μετά την κατάπαυση των διωγμών από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο αναλαμβάνει και πάλι το ποιμαντικό του έργο στα Μύρα.
Το 325 μ.Χ. λαμβάνει μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολεμεί με θάρρος και τόλμη τις κακοδοξίες του Αρείου. Υπερασπίζεται με σθένος την Ορθοδοξία και αναδεικνύεται "κανών πίστεως" και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Για την ενίσχυση του εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του έδωσε ευαγγέλιο και η Μητέρα Παναγία, που του χάρισε ωμοφόριο.
Όταν επέστρεψε απο τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα, οπότε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό το 330 μ.Χ.
Ο Κύριος τον τίμησε ιδιαίτερα για την ενάρετη χριστιανική ζωή του, που τη διέκρινε η βαθιά πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και η ανεκτίμητη αγάπη του για τον άνθρωπο. Τον ανέδειξε ποταμό ιαμάτων και πηγή θαυμάτων. Θαυματουργούσε όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του τα θαύματα του είναι αναρίθμητα.
Το έτος 1087, λόγω ταραχών, έγινε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του από τα Μυρά στο Μπάρι της Ιταλίας. Κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας έτρεχε τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρωστιές, αρκετοί μάλιστα λιποθυμούσαν απο την ευωδία του.
Με τα ωραιότερα εγκώμια τον τιμά η Εκκλησία. "Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον" τον ονομάζει ο υμνωδώς και "ποιμένα μέγαν" τον αποκαλεί. Ανατολή και Δύση του αναγνωρίζουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των Αγίων. Με εξαιρετική λαμπρότητα και δόξα τιμάται από τους Ρώσσους.
Ο 'Αγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου είναι η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: 'Αϊ-Νικόλα, βοήθα με!
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον 'Αγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι, διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον 'Αγιο Νικόλαο.