Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΙΩΗΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡ.ΠΑΓΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΗΓ.ΕΦΡΑΙΜ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Εδέσσης Ιωήλ   
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011 11:55
Εν Εδέσση τη 28η Δεκεμβρίου 2011
Προς
Την Ερίτιμον
Πρόεδρον του Αρείου Πάγου
κ. Ρέναν Ασημακοπούλου
Εις Αθήνας


Λαμβάνω το θάρρος ως Επίσκοπος και Έλλην πολίτης εξ αφορμής της προφυλακίσεως του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ να απευθυνθώ εις Υμάς και να κοινοποιήσω ωρισμένας σκέψεις μου.
Χωρίς να εισέρχωμαι εις την εξουσίαν και το λειτούργημα, το οποίον εκπροσωπείτε, και έχων διάθεσιν ουχί ελεγκτικήν, αλλά παρακλητικήν, επιθυμώ να Σας παρακαλέσω να επιληφθήτε του δημιουργηθέντος θέματος και να δώσητε λύσιν, η οποία θα ικανοποιή το δημόσιον αίσθημα, εκκλησιαστικών η μη ανθρώπων, περί Δικαίου. Πως είναι δυνατόν να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου όλοι (κληρικοί και λαϊκοί), όταν οι εμπλεκόμενοι εις την υπόθεσιν της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου δεν είναι μόνον ο π. Εφραίμ...
αλλά και υπάλληλοι του κράτους και πολλοί πολιτικοί; Αυτοί όλοι απηλλάγησαν, ενώ ο π. Εφραίμ προεφυλακίσθη. Δεν είναι αυτό κατάστασις που δημιουργεί ευλόγους απορίας; Ίσως μοι αντείπητε ότι οι πολλοί απηλλάγησαν δια νόμου. Αλλά τι νόμος είναι αυτός, ο οποίος δια το ίδιον παράπτωμα άλλους τους απαλλάσσει και άλλους τους κατακρίνει. Μήπως επικρατεί εις την πατρίδα μας το jus majoris (το δίκαιον του ισχυροτέρου) εκ μέρους των πολιτικών μας; Ο χρόνος που επραγματοποιήθη η σύλληψις και η προφυλάκισις του Ηγουμένου μόνον λύπην μπορεί να δημιουργήση. Η Γέννησις του Χριστού είναι σημείον αγάπης και όχι εντάσεων.
Δώσατε λύσιν, διότι ο λαός της Ελλάδος, ως άλλοι ένορκοι, ίσως διαφορετικά εκτιμήσουν την υπόθεσιν αυτήν και σχηματίσουν αντίληψιν δια τους δικαστικούς όχι ορθή αλλά ούτε και κολακευτική.
Δεν αναμένω απάντησίν Σας, επειδή ασχολείστε με πολλάς υποθέσεις, αλλά τυχόν απόκρισίς Σας θα θεωρηθή εξαιρετική τιμή δι' ημάς.
Με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθή το δίκαιον και η αλήθεια εύχομαι Υμίν τα δέοντα.  


Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Ι Ω ΗΛ

Εξομολογεί στον Κορυδαλλό ο π. Εφραίμ αστυνομικούς και κρατούμενους!

  ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εξομολογεί στον Κορυδαλλό αστυνομικούς και κρατούμενους!
Συνεχίζονται οι πιέσεις για απελευθέρωσή του, ενώ τον επισκέφθηκαν από την Κύπρο οι αδελφές και στενοί συνεργάτες του.

Συνεχίζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία ο σάλος για την υπόθεση προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντιδράσεις από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες, κόμματα και διάφορες οργανώσεις.
Όπως είναι γνωστόν, ο π. Εφραίμ οδηγήθηκε προχθές στο κελί της έκτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται όσοι έχουν προφυλακιστεί κατηγορούμενοι για οικονομικά και μη βίαια αδικήματα, μέχρι να οριστεί η δίκη του για το θέμα των ανταλλαγών ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους το 2007.
Εκτός από τη συγκέντρωση υποστηρικτών του που τον επευφημούσαν προχθές έξω από τις φυλακές στην Αθήνα, αλλά και την προψεσινή μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας χιλιάδων ιερωμένων και λαϊκών έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, οργανώθηκε προψές και πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Μέλη του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, καθώς και του Ιδρύματος «Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός», κρατούσαν φωτογραφίες του ηγούμενου Εφραίμ, πλακάτ με συνθήματα όπως «Πατέρα Εφραίμ, προσεύχεται για σένα ολόκληρη η Ρωσία!», «Ελλάδα, χωρίς τον Άθω θα πεθάνεις!».
«Προσευχή και ησυχία στη φυλακή»
Στην Αθήνα ταξίδεψαν χθες και επισκέφθηκαν τον Γέροντα Εφραίμ στις φυλακές, ο στενός συνεργάτης του στην Κύπρο Άθως Κοιρανίδης, όπως και οι δύο αδελφές του Νίκη και Χρυστάλλα. «Ο Γέροντας ήταν πολύ ειρηνικός», ανέφερε στη «Σ» ο κ. Κοιρανίδης. «Το πρόσωπό του λάμπει κυριολεκτικά και μου είπε ότι πολύ τον ωφελεί και τον ταπεινώνει η φυλάκισή του γιατί έχει χρόνο για προσευχή και ησυχία και είναι βέβαιος ότι για να επιτρέψει ο Θεός να γίνει αυτό το πράγμα, κάτι καλό θα βγει. Του μετέφερα τις εξελίξεις με τις εκδηλώσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Ρωσία για στήριξή του και συγκινήθηκε πραγματικά. Μου είπε να ευχαριστήσω εκ μέρους του όλους όσοι του συμπαρίστανται και στέλνει το μήνυμα ότι προσεύχεται γι’ αυτούς, αλλά και για εκείνους που συντέλεσαν στη φυλάκισή του».
Σύμφωνα με τον κ. Κοιρανίδη, υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι περιορισμού του Γέροντα Εφραίμ, ώστε να τεθεί υπό περιορισμό στο μοναστήρι στο Άγιο Όρος, μέχρι να γίνει η δίκη του. «Όμως», πρόσθεσε, «δεν νομίζω ότι θα ασχοληθούν με το οποιοδήποτε αίτημα πριν τα Θεοφάνια, οπότε προβλέπεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, να περάσει και την Πρωτοχρονιά στον Κορυδαλλό. Με πληροφόρησε, όμως, ότι οι αστυνομικοί του συμπεριφέρονται πολύ καλά, με ευλάβεια και μάλιστα εξομολογεί και κόσμο -τόσο αστυνομικούς όσο και κρατούμενους!».
Παρέμβαση του πατριάρχη Μόσχας
Συνεχίζονται στο μεταξύ οι πιέσεις για αναίρεση της προφυλάκισης του Γέροντα από ιεράρχες από την Ελλάδα (που ενδέχεται να συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος γι’ αυτόν τον σκοπό) αλλά και από τη Ρωσία. Πιο εντυπωσιακή είναι η παρέμβαση του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, που με μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του» από την προφυλάκιση του Εφραίμ.
«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση. Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου», καταλήγει το μήνυμα του πατριάρχη Κύριλλου.

Διαστάσεις στα ρωσικά ΜΜΕ

Στα ρωσικά ΜΜΕ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις η υπόθεση, μετά τις προχθεσινές επίσημες καταδικαστικές δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων ή επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, του Πατριαρχείου Μόσχας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη προβολή, που έτυχε ποτέ οποιοδήποτε ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα, με εξαίρεση την πρόσφατη οικονομική κρίση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη κάλυψη που έχει ποτέ γίνει για κάποιον μεμονωμένο Έλληνα, όλα τα τελευταία μετα-σοβιετικά χρόνια.
Όπως αναφέρει στο ημερήσιο δελτίο του το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανρωσικής εμβέλειας, τα τρία πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ΡΙΑ Νόβοστι και Ιντερφάξ, καθώς και χιλιάδες ιστοσελίδες ανά τη Ρωσία, αναφέρονται και σχολιάζουν την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις αντιδράσεις πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών παραγόντων στη Ρωσία, καθώς και στις σχετικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πολλά ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη στείλει ανταποκριτές στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν την υπόθεση και τα ρεπορτάζ τους αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ιδρύθηκε διεθνής επιτροπή κοινωνικών οργανώσεων με την ονομασία «Θα υπερασπιστούμε τον Άθω!». Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή προετοιμάζει σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, για τις οποίες παραχωρήθηκε η σχετική άδεια από τις δημοτικές Αρχές της πόλης για την 30ή και 31η Δεκεμβρίου.
Άγιοι που φυλακίστηκαν από κακόδοξους κυβερνώντες
Συχνά διαβάζουμε στον Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας για τις κακουχίες και ταλαιπωρίες που υπόκεινταν οι Άγιοι από τους κακόδοξους βασιλιάδες, αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες, υπερασπιζόμενοι την πίστη τους και το δίκαιό τους. Για ένα χριστιανό ορθόδοξο πολλές φορές γεννιέται η απορία πώς μπορούσαν αυτοί οι αχρείοι κυβερνώντες να πέφτουν σε τόσο θανάσιμα αμαρτήματα και να καταδικάζουν, να φυλακίζουν, να βασανίζουν και τις περισσότερες φορές να σκοτώνουν Άγιους ανθρώπους, πράους, γενναίους αλλά πάνω απ’ όλα αθώους. Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατό να μην κατανοούσαν τι έπρατταν, να μην έβλεπαν ότι είχαν στα χέρια τους αθώους ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν φταίξει σε κάτι αλλά εντούτοις τύγχαναν κακομεταχείρισης χειρότερης και από αυτής που θα άρμοζε στον πιο αδίστακτο εγκληματία.
Λοιπόν, στις 28 Δεκεμβρίου 2011, ζήσαμε ακριβώς το πώς γίνονταν τότε αυτές οι συλλήψεις, με ποια ψευδή εντάλματα κηρυσσόταν ένας αθώος ερημίτης καταζητούμενος και με ποιο θράσος εξορμούσαν ολόκληρες ομάδες στρατιωτών πλήρως εξοπλισμένες για πόλεμο, να συλλάβουν έναν ιερέα, ή μια παρθένο κόρη, ή έναν ερημίτη ή ακόμα ένα γηραιό μοναχό. Το χθεσινό τραγικό και λυπηρό γεγονός της συλλήψεως και φυλακίσεως(!) του Γέροντα Εφραίμ Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, μας αφύπνησε και έκανε να καταλάβουμε ότι γεγονότα των περασμένων αιώνων, δεν είναι απλές ιστορικές αναφορές που ανήκουν στο παρελθόν αλλά πραγματικότητες που μπορούν και γίνονται ακόμα και σήμερα.
Μας έκανε να δούμε πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν Ιουδαίοι που ουρλιάζουν «Σταύρωσον, σταύρωσον Αυτόν»· υπάρχουν παράφρονες Νέρωνες που διώκουν και σταυρώνουν Αποστόλους Πέτρους· υπάρχουν αυτοκράτειρες Ευδοξίες που φυλακίζουν Άγιους Ιωάννηδες Χρυσόστομους· υπάρχουν άθεες αρχές που συλλαμβάνουν επανειλημμένα, δίχως τεκμήρια και φυλακίζουν Άγιους Παύλους Ανσίμωφ· υπάρχουν αλλόθρησκες δυνάμεις που συλλαμβάνουν και κρατούν αδίκως και μακροχρονίως μέχρι της εκτελέσεώς τους Άγιους Ευγένιους Ροντιόνωφ· υπάρχουν άθεες κυβερνήσεις και εφετεία που κατηγορούν αδίκως και κακώς συλλαμβάνουν και φυλακίζουν Γέροντες Εφραίμ Βατοπεδινούς…
Ο Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός, Πρώτος μας έδειξε το παράδειγμα γενναιότητος και σταθερότητος στην πίστη και στο δίκαιο, και ο Γέρων Εφραίμ ως ταπεινός μοναχός ακολουθεί πιστά Τον Κύριό Του. Κουράγιο Γέροντα, «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».
Ιωάννης Α. Ιερόπουλος
Ανώτερος Επιστήμονας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αγγλίας, Μπρίστολ

 http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/451574