Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

agioritikovima-gerontas-paisios


Χάρρυ Κλυνν σε Μπουτάρη: Να αλλάξεις το όνομά σου σε Σιχτιρ Χαϊβάν Πασσά

Tου Χάρρυ Κλυν

Αγαπητέ Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, με όλο το θάρρος θα πρότεινα

Η Λεωφόρος Νίκης να μετονομαστεί Καφενέ ταπί παζάρ…

Η Τσιμισκή σε Σεφτέ γιοκ καλτερίμ…

Η Βασ. Όλγας σε Τσουτσού Χανούμ ντοβλέτ…

Η πλατεία Αριστοτέλους σε Φερετζέ ασκέρ μαχαλά…

Το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά…

Και το γραφείο δημάρχου σε Καραγκιόζ μπερντέ…

Και αν μου επιτρέπετε, θα σας πρότεινα να αλλάζατε και το όνομά σας από Γιάννης Μπουτάρης σε… Σιχτιρ Χαϊβάν Πασσά

Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ…

Ραγδαίες εξελίξεις: Άδεια για νέες έρευνες & εκμετάλλευση πετρελαίων στο Β.Αιγαίο!

Συμφωνήθηκε η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean που εκμεταλλεύεται τώρα το κοίτασμα του Πρίνου. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1970 που δίνεται τέτοια άδεια σε μία περιοχή όπου του 1987 η Τουρκία είχε επιχειρήσει "να βάλει πόδι" και τελικά κατάφερε να υπάρξει ένα Μνημόνιο στο οποίο συμφωνήθηκε ότι και η Ελλάδα, εκτός από την Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε επέκταση των αδειών γεωτρήσεων.

Για το θέμα είναι ενημερωμένες και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνηγορούν στην ...
άμεση επέκταση των ερευνών, αφού υπάρχει βεβαιότητα για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων. .

Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό για ποιες περιοχές πρόκειται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά το κοίτασμα «Εψιλον» ενώ κύριος στόχος πάντα παραμάνει το κοίτασμα του Μπάμπουρα, αντικείμενο της κρίσης του 1987 το οποίο δίχνει να είναι εφάμιλλο των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα «Εψιλον» περιέχει αποθέματα περίπου 18 εκατ. βαρελιών ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι και διπλάσιο

Πάντως το μεγάλο παιχνίδι για τα πετρέλαια του Αιγαίου διαδραματίζεται ανατολικότερα του Πρίνου, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους που περικλείεται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ιμβρο και όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβονται τεράστια αποθέματα ανάλογα με αυτά της Α.Μεσογείου. Και μόνο από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα νησιά είναι ελληνικά ενώ το τέταρτο ανήκει στην Τουρκία καταδεικνύει τη δυσκολία της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων για τα οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Shell. Ο χάρτης που δημιεύουμε προέρχεται από τα στοιχεία της Shell σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη περιοχή των κοιτασμάτων.

Με την επιπλέον επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα του «Πεδίου Ε», ο αγοραστής μπορεί να αποσπάσει επιπλέον παραγωγή 1.500 βαρελιών ημερησίως από το 2009, προσθέτοντας στον ετήσιο τζίρο άλλα 100 εκατ. δολάρια.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πλούσια κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στην «ευαίσθητη» περιοχή ανάμεσα στα τέσσερα νησιά που περιγράψαμε ενώ τα αποθέματα του Πρίνου μάλλον εξαντλούνται. Οποιος όμως «βάλει πόδι» στον Πρίνο εγγράφει μια πολύ σοβαρή υποθήκη για το μέλλον. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση της Τουρκίας, στο όλο θέμα…

Επίσης δημιουργείται από την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου από κοινού με την Ιταλική Edison φυσική υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δημιουργείται στην περιοχή της Θάσου. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο project, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι πρωτοποριακό.

Η υποθαλάσσια αποθήκη θα γεμίσει με φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί με πλοία υγροποιημένου αερίου. Είναι κάτι σαν "εθνική ρεζέρβα", ειδικά για τις περιπτώσεις που οι ανάγκες για φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί με τα κράτη-παρόχους. Ταυτοχρόνως όμως δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας διαφόρων κατηγοριών: Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα αποτελούσε στόχο εχθρικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης, αφού εντάσσεται στις κρίσιμες υποδομές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr