Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

«Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»

Ανάπλασαν τη μορφή του Αγίου Ευτυχίου! Μια πρωτοποριακή μελέτη της ανθρώπινης μορφής του που θα παρουσιαστεί στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» που πραγματοποιείται από την Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας
 
από την Περιφέρεια Κρήτης
Μια πρωτοποριακή μελέτη της ανθρώπινης μορφής και της εικαστικής απόδοσής της θα παρουσιαστεί στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο», που γίνεται στη Μεσαρά της Κρήτης από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου 2012 με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το ΤΕΙ Κρήτης και την Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, μαζί με εικαστικούς καλλιτέχνες, ανάπλασαν τη μορφή του Αγίου Ευτυχίου βασισμένοι στην κάρα του που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας.

Ο άγιος Ευτύχιος υπήρξε επίσκοπος Γορτύνης και αναφέρεται από μια σημαντική ιστορική πηγή των μεσοβυζαντινών χρόνων, την περίφημη «διαθήκη» του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή Ερημίτη, που γράφτηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Ο Ιωάννης ο Ξένος ήταν εκείνος που ανακάλυψε τα λείψανα του Ευτυχίου, μαζί με τα λείψανα του αδελφού του Ευτυχιανού, σε ένα ερημικό σπήλαιο της νότιας Κρήτης. Από τότε οι δυο κάρες φυλάσσονται σε μοναστήρια της περιοχής, αρχικά στη Μονή των Ευτυχιανών στη θέση «Αγιούς» και στη συνέχεια στο μεγάλο μοναστήρι της Παναγιάς της Οδηγήτριας.

Η επιστημονική ομάδα δεν αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία μιας γλυπτικής σύνθεσης που προσεγγίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα τη μορφή του αγίου αλλά προχώρησε στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο αποδίδεται ένα ιερό πρόσωπο από τη βυζαντινή αγιογραφία!

Η αρχική πρόταση διατυπώθηκε από το Τμήμα Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ακολούθησε μια επιστημονική μέθοδο ανάπλασης. Η ομάδα προχώρησε αρχικά στη δημιουργία ενός ψηφιακού και στη συνέχεια ενός στερεοσκοπικού αντιγράφου της κάρας με συνθετικό υλικό, εργασία που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης. Ειδικοί από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και το Οδοντιατρικό Τμήμα προχώρησαν σε παραπέρα μελέτη αναπλάθοντας τη μορφή του Αγίου. Στη συνέχεια οι εικαστικοί καλλιτέχνες μελέτησαν την τελική μορφή και τον τρόπο με τον οποία αποδίδεται από τη βυζαντινή αγιογραφία.

Η βυζαντινή τέχνη είναι μια τέχνη καθαρά θεολογική και συμπληρώνει την διά των αισθήσεων πρόσληψη του θείου λόγου.
Όπως αναφέρεται από τους πατέρες της Εκκλησίας η εικόνα είναι «μίμημα (μίμηση) του αρχετύπου» και ο ρόλος της στην ορθόδοξη πίστη είναι πολυσύνθετος. Η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε αρμονικά με την τοπική εκκλησία, τόσο με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο όσο και με τον Ηγούμενο της Μονής Οδηγητρίας κ.κ. Παρθένιο (Χημικό Μηχανικό) και την αδελφότητα της ιεράς μονής.

Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τους κ.κ.
Μαν. Μιχαλοδημητράκη, Δέσπ. Νάθενα (ιατροδικαστική τεκμηρίωση)
Ανδρ. Μανιό (Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής)
Κ. Σπανάκη, Α. Καραντάνα (Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΑΓΝΗ),
Μάρκο Πετούση, Νεκτ. Βιδάκη (Εργαστήριο Μηχανολογίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης)
Μάριο Φραγκάκη (Οδοντιατρικό Τμήμα ΠΑΓΝΗ)
Γιώργο Νικολακάκη, Έφη Ψιλάκη (Εργαστήριο Οπτικής Ανθρωπολογίας Παν/μίου Κρήτης για την ιστορική, ανθρωπολογική, εικονολογική τεκμηρίωση)
Γ. Ζαχαρόπουλο, Μάριο Παπαδάκη (Ιατρικοί συνεργάτες)

Η γνωστή γλύπτρια κ. Ασπ. Παπαδοπεράκη είχε τη γλυπτική εποπτεία και την τελική απόδοση της μορφής και ο αγιογράφος και ο φιλόλογος κ. Δ. Δασκαλάκης τη μελέτη της ζωγραφικής απόδοσης.  Η μεθοδολογία της επιστημονικής μελέτης θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου, στις Μοίρες. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι:

η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας
η Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης
το ΤΕΙ Κρήτης
η Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών και
η Περιφέρεια Κρήτης

Πρόγραμμα 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»

Ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις Μοίρες με τον τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…» φιλοδοξεί να αναδείξει, να φωτίσει και να προβάλλει την πνευματικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσαράς και του Κρητικού νότου γενικότερα. Η πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας να αναζητήσει και να προβάλει άγνωστες πτυχές του πολιτισμού μας, αγκαλιάστηκε με θέρμη από Πανεπιστήμια και άλλους επιστημονικούς φορείς και φιλοδοξεί να γίνει μόνιμος θεσμός που θα επαναλαμβάνεται ανά διετία.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι η Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, η Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών και η Περιφέρεια Κρήτης.

Το συνέδριο θα διαρκέσει από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου και θα συμμετάσχουν σ’ αυτό περισσότεροι από 60 επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι. Πρωτοποριακό για τέτοιας μορφής συνέδρια μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι λεγόμενες «θεωρητικές» επιστήμες συνδιαλέγονται και συνεργάζονται με επιστημονικούς κλάδους που καλύπτουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, όπως είναι η ιατροδικαστική. Ιδιαίτερη βαρύτητα, μάλιστα, δίνεται στην συμβολή των ιατροδικαστικών επιστημών στη διερεύνηση ιστορικών και αρχαιολογικών ζητημάτων.

Επίσημος προσκεκλημένος του συνεδρίου θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλώριδας (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) M. Yasar İşcan, που θα μιλήσει το απόγευμα της πρώτης ημέρας με θέμα «Η Ιατροδικαστική και Φυσική Ανθρωπολογία στην ιστορική έρευνα. Το Πρότυπο της Κρήτης»
Ακολουθεί το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και ο κατάλογος των μελών της Οργανωτικής, της Επιστημονικής και της Τιμητικής επιτροπής.
Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας Μακάριος, Πτυχ. Θεολόγος, Δίπλ. Βυζ. Μουσικής, Μεταπτ. Δίπλωμα Παν/μιου Σορβόννης, Ιστορία Θρησκειών - Θρησκευτική Ανθρωπολογία, Βυζαντινός Χριστιανισμός
Μέλη: Αρχιμ. Νεκτάριος Πατεράκης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Εφημέριος Ι. Μ. Καλυβιανής
Διακ. Νικόλαος Κοκολάκης, Πτυχ. Θεολόγος, Καθηγητής Μουσικής, Δ/ντής Πολιτιστικού Κέντρου – Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ιδρύματος Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας
Γρηγόριος Γιαμαλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμίας εκπαίδευσης Μεσαράς, «Φαιστός»
Ηρακλής Πυργιανάκης, Αρχιτέκτονας
Μίρκα Παλιούρα, δρ, Ιστορικός Τέχνης

Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος: Ανδρέας Μαριωρής, Καθηγητής Ιατρικής, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Κρήτης
Εμμανουήλ Χελιδόνης, Ομότ. Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης
Ευάγγελος Καπετανάκης, Καθηγητής Γεωπονίας, Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, Πρόεδρος Βαλκανικής Ακαδημίας Ιατροδικαστικών Επιστημών
Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότ. Καθηγητής Βυζ. Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων
Γεώργιος Νικολακάκης, Καθηγητής Κοινων. Ανθρωπολογίας Παν/μίου Κρήτης
Ανδρέας Μανιός Ιατρός, Δ/ντής Πλαστικός Χειρούργος, Δ/ντής Ε.Σ.Υ., Παν/κού Γ. Νοσοκ. Ηρακλείου
Νικόλαος Ψιλάκης, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ. Αρχείων του Κράτους Ν. Ηρακλείου, μέλος Δ.Σ. Εταιρ. Κρητικών Ιστορικών Μελετών
Κων/νος Τσικνάκης, Ιστορικός, Ερευνητής Ινστιτ. Ιστορικών Ερευνών Εθνικ. Ιδρύματος Ερευνών

Τιμητική Επιτροπή
Σταύρος Αρναουτάκης, Οικονομολόγος, Περιφερειάρχης Κρήτης
Αρχιμ. Παρθένιος Βουλγαράκης, Ηγούμενος Ι. Μ. Οδηγήτριας, Πτυχ. Χημικός
Αρχιμ. Χριστοφόρος Αλεβιζάκης, Ηγούμενος Ι. Μ. Βροντησίου
Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, Ηγούμενος Ι. Μ. Κουδουμά, Πτυχ. Αν. Εκκλ. Ακαδ. Ηρακλείου
Διακ. Γαβριήλ Χατζηδάκης, Πτυχ. Εκκλ. Παιδαγ. Ακαδ. Θεσ/κης, Πρόεδρος Επιτροπής Ι. Μ. Απεζανών
Μοναχή Τιμοθέη Γερακάκη, Ηγουμένη Ι. Μ. Καλυβιανής

Γραμματεία Συνεδρίου
Αρχιμ. Ιωακείμ Καρανδινός, Πτυχ. Αν. Εκκλ. Ακαδ. Ηρακλείου, Γραμμ. Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας
Πρεσβ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Πτυχ. Θεολόγος, Συντακτ. Επιτροπή Περιοδικού «Ἐν Ἐσόπτρῳ» Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας
Πρεσβ. Χαράλαμπος Κοπανάκης, Πτυχ. Θεολόγος, Δίπλ. Βυζ. Μουσικής, Συντακτ. Επιτροπή Περιοδικού «Ἐν Ἐσόπτρῳ» Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας
Πρεσβ. Παντελεήμων Παξιμαδάς, Πτυχ. Θεολόγος
Ευαγγελία Ελιώτη, Αρχαιολόγος
Τζατζάνης Γεώργιος, Πτυχ. Βυζ. Μουσικής, Πτυχ. Μηχ. περιβάλλοντος Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ερευνητής εργαστηρίου σχεδιομελέτης Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς, Υπεύθ. γραφ. Μ.Κ.Ο. «Φιλοξενία», Εκκλησίας Κρήτης
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Αρχαία Γόρτυνα
7.30 – 9.00 π.μ. Θ. Λειτουργία, επί τη ι. μνήμη του Αγ. Ιωάννου του Ξένου του εκ Σίβα Μεσαράς, κατά την αρχαιοπρεπή τάξη, στον Ι. Ν. Παναγίας Κεράς ή Αγ. Τίτου, στην Αρχαία Γόρτυνα, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακαρίου.
Θα ψάλει ο χορός ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστρες», υπό την διεύθυνση του Α. Πλαΐτη.
9.30 – 9.45 π.μ. Μετάβαση στην αίθουσα Πολύκεντρου Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες.
9.45 Καφές
Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού, Μοίρες
10.00 - 10.30 π.μ. Εγγραφή Συνέδρων - έναρξη Συνεδρίου – χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων κ. α.

1η Συνεδρία (Α)
Προεδρείο: Α. Μαργιωρής, Καθηγητής - Αρχιμ. Κ. Διαμαντάκης, Αρχιγραμματέας Ι. Επαρχιακής Συνόδου Εκκλησίας Κρήτης

10.30 - 10.45 π.μ. Ν. Καραπιδάκης, «Προβληματική για την ιστορία της Μεσαράς»
10.45 - 11.00 π.μ. Κ. Τσικνάκης, «Οι Καλοί Λιμένες το 1600»
11.00 - 11.15 π.μ. Έ. Ψιλάκη, «Το θρησκευτικό προσκύνημα ως περιηγητικός προορισμός. Ένα παράδειγμα από την Κρήτη του 1930 και το ναό του Αποστόλου Παύλου στους Καλούς Λιμένες»
11.15 - 11.30 π.μ.  Α. Κάντα, Α. Λυριτζής, Κ. Νικολοπούλου, «Το μεγάλο Ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας»
11.30 – 11.45 π.μ.   Α. Παλιούρας, «Διάγραμμα της μνημειακής τοπογραφίας και της μοναστικής κίνησης στα μοναστήρια και ασκηταριά της Ερημούπολης στη νότια Κρήτη κατά τον 14ο αιώνα»
11.45 – 12.00 μ.μ. Α. Μαρμαρέλη, «Προβλήματα σιτάρκειας στη Μεσαρά του 17ου αιώνα»
12.00 – 12.15 μ.μ.   Μ. Πεπονάκης, «Το στάρι της Μεσαράς και η πειρατεία στο Λιβυκό Πέλαγος την εποχή των Ορλωφικών (1770-1774)»
12.15 – 12.30 μ.μ.  Χ. Ρανουτσάκη, «Τοιχογραφίες Μονής Βροντισίου»
12.30 – 12.45 μ.μ.   Isabella Baldini «The Christian development of Gortyn: an archaeological perspective»
12.45 – 1.00 μ.μ. Συζήτηση
1.15 μ.μ.  Μετάβαση στη λίμνη Ζαρού. Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων από την Ενορία Άνω Ζαρού.

Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού, Μοίρες
5.00 – 5.30 μ.μ. Καφές
1η Συνεδρία (Β)
Προεδρείο: Α. Παλιούρας, Καθηγητής - Μαίρη Κωνσταντουδάκη, Καθηγήτρια

5.30 – 5.45 μ.μ. Αρχιμ. Ν. Βασιλάκης, «Η Μητρόπολη Γορτύνης και Επισκοπές Κρήτης από την Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι την Αραβοκρατία»
5.45 - 6.00 μ.μ.  M. Ricciardi, «Το μεγάλο Βαπτιστήριο στη Μητρόπολη Μεσαράς»
6.00 – 6.15 μ.μ.  N. Allegro, «From the settlement of Profitis Ilias to the rise of the polis of Gortys»
6.15 – 6.30 μ.μ. V. La Rosa, «Το ενετικό νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας»
6.30 – 6.45 μ.μ.  Καφές

2η Συνεδρία
Κεντρική Διάλεξη προσκεκλημένου ομιλητή
Προεδρείο: Μ. Μιχαλοδημητράκης, Καθηγητής - Ζ. Καψαλάκης, δρ, Δάσκαλος

6.45 - 8.15 μ.μ. Διάλεξη Καθηγητή, M. Yasar İşcan, Ph D «Η Ιατροδικαστική και Φυσική Ανθρωπολογία στην ιστορική έρευνα. Το Πρότυπο της Κρήτης»
8.15 - 8.45 μ.μ. Συζήτηση
9.00 μ.μ. Μετάβαση στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Μοιρών.
Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από την Ενορία του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Μοιρών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού, Μοίρες

8.30 – 8.45 π.μ. Καφές
3η Συνεδρία
Προεδρείο: Κ. Κόπακα,  Καθηγήτρια – V. La Rosa, Καθηγητής

8.45 – 9.00 π.μ. Μ. Τσικριτσής, «Τεχνολογία στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό»
9.00 – 9.15 π.μ.  Α. Ανδρικάκης, «Οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε Γόρτυνα και Φαιστό, μέσα από τον ελληνικό και διεθνή τύπο του 19ου αιώνα»
9.15 – 9.30 π.μ.  Ν. Γιγουρτάκης, «Πρωτοβυζαντινή οχυρωμένη ακρόπολη της Γόρτυνας.  Ο ρόλος της κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο και την αραβοκρατία»
9.30 – 9.45 π.μ.   Μ. Δρακάκης, «Καραβανάδες και Ξυπόλητοι. Κομματικά πάθη στη Μεσαρά του 19ου αιώνα»
9.45 – 10.00 π.μ. Σ. Γρατσέας – Μ. Δρακάκης, «Ο Άγιος Κύριλλος Καινουργίου σε έγγραφα της Ενετοκρατίας»
10.00 – 10.15 π.μ. Ν. Ψιλάκης, «Αγ. Γεώργιος Φαιστού: Το μεσαρίτικο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Ξένου»
10.15 – 10.30 π.μ. Κ. Κατερέλος, Επίσκοπος Αβύδου, «Το αυτόνομο της Εκκλησίας Κρήτης 1900 – 1961»
10.30 – 10.45 π.μ.  Συζήτηση
10.45 – 11.00 π.μ  Διάλειμμα – καφές

Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού, Μοίρες
4η Συνεδρία
H συμβολή της Ιατροδικαστικής στην Ιστορική και Αρχαιολογική Έρευνα

Προεδρείο: Ε. Χελιδόνης, Καθηγητής – Η. Πυργιανάκης, Αρχιτέκτονας

11.00 – 11.15 π.μ. Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Σύντομη διαδρομή της Ιατροδικαστικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα»
11.15 - 11.30 π.μ.  Έ. Κρανιώτη, «Κρανιομετρική ανάλυση του Κρητικού πληθυσμού»
11.30 - 11.45 π.μ. Μ. Μαδεντζόγλου* Έ. Κρανιώτη, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Τεχνικές ανάπλασης προσώπου στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία και την Αρχαιολογία»
11.45 – 12.00 π.μ. Γ. Ζαχαρόπουλος*, Α. Μανιός, Eelco De Bree, Μ. Πετούσης, Ι. Ζαχαροπούλου, Ν. Κουρεμένος, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Μορφολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου Κρητών και λοιπών Ελλήνων»
12.00 – 12.15 μ.μ. Ε. Σεμελίδου*, C Pickard, Κ. MacKinnon, Έ. Κρανιώτη, Δ. Νάθενα, L. Gambaro, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Ανακατασκευή δίαιτας ενός πληθυσμού Ενετικής Περιόδου από τη θέση Άγιος Γεώργιος, στο Λασίθι»
12.15 – 12.30 μ.μ. Δ. Νάθενα, «Τρόπος ενέργειας και παραγγέλματα της επίσημης ανθρωπολογίας στον αρχαιολόγο όταν βρεθεί μπροστά σε σκελετικό υλικό»
12.30 – 1.00 μ.μ. Yakut Alkaner, Ph D «Dental Anthropology in historical and forensic cases»
1.00 - 1.15 μ.μ. Θ. Ζουριδάκη, Μ. Φραγκάκης, Α. Μανιός, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Μελέτη ανθρώπινων γνάθων Μινωικής περιόδου»
1.15 - 1.30 μ.μ. Ε. Μπογοσιάν, Μ. Φραγκάκης, Α. Μανιός, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Φυλετικός διμορφισμός των δοντιών συγχρόνων Κρητικών»
1.30 - 1.45 μ.μ.  Συζήτηση
2.00 μ.μ.  Μετάβαση στην Ι. Μ. Καλυβιανής. Παράθεση γεύματος προς τιμήν των Συνέδρων από την Ι. Μονή Καλυβιανής.

Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού, Μοίρες
5η Συνεδρία
H συμβολή των συναφών ιατρικών ειδικοτήτων στην Ιστορική και Αρχαιολογική Έρευνα

5.00 – 5.45 μ.μ. Καφές

Προεδρείο: Έ. Κρανιώτη, Ph D - Χ. Ρανουτσάκη, Καθηγήτρια

5.45 – 6.00 μ.μ. M. Φραγκάκης*, Α. Μανιός, Κ. Παπαγεωργίου, Μ. Μιχαλοδημητράκης, «Η Μέθοδος της Φωτογραφικής Επιπροβολής του Κρανίου στην Προσπάθεια Ταυτοποιήσεων Ιστορικών Προσώπων - Η περίπτωση του οδηγού του Στρατηγού Karl Heinrich Kreipe»
6.00 – 6.15 μ. μ.  Έ. Κρανιώτη*, PS Aka, E. Κονσολάκη,  Ε. Μπογοσιάν, M. Y. İşcan, M. Μιχαλοδημητράκης, «Σκελετική οδοντική ανάλυση ενός Μυκηναικού Πληθυσμού από την θέση Γαλατά στον Πόρο»
6.15 – 6.30 μ. μ. Μ. Μιχαλοδημητράκης, Δ. Νάθενα (ιατροδικαστική τεκμηρίωση), Κ. Σπανάκης, Α. Καραντάνας (Εργαστήριο Ακτινολογίας), Μ. Πετούσης, Ν. Βιδάκης (Εργαστήριο Μηχανολογίας Τ.Ε.Ι.),  Μ. Φραγκάκης (Οδοντιατρικό Τμήμα) Γ. Νικολακάκης, Έ. Ψιλάκη (ιστορική, ανθρωπολογική, εικονολογική τεκμηρίωση), Γ. Ζαχαρόπουλος, Μ. Παπαδάκης (ιατρικοί συνεργάτες), Α. Παπαδοπεράκη (γλυπτική εποπτεία), Δ. Δασκαλάκης (ζωγραφική απόδοση), Α. Μανιός (Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής)
 «Από τα ιερά λείψανα στη βυζαντινή αγιογραφία. Μια μέθοδος ιατροδικαστικής ανάπλασης και εικαστικής απόδοσης»
6.30-6.45 μ.μ. Συζήτηση

6η Συνεδρία (Α)
Προεδρείο: Κ. Τσικνάκης, Ιστορικός - Αρχιμ. Π. Βουλγαράκης, Ηγούμενος Ι. Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγήτριας, Χημικός

6.45– 7.00 μ.μ. Α. Παπαδοπεράκη, «Η διαχρονική αξία της Χρυσής Τομής»
7.00 – 7.15 μ.μ. Έ. Ψιλάκη, «Διεπιστημονικές αναγνώσεις των οπτικών τεκμηρίων. Πολιτιστικά και κοινωνικά συμφραζόμενα σε φωτογραφικές απεικονίσεις της Μεσαράς (1900-1930)»
7.15 – 7.30 μ.μ.  Γ. Νικολακάκης, «Ο ζωγράφος Αντ. Μαρκάκης, τοπιογράφος της Μεσαράς»
7.30 – 8.00 μ.μ.  Προβολή ντοκιμαντέρ: «Κατ᾽ εἰκόνα καί ὁμοίωσιν…» των Έ. Ψιλάκη και Γ. Νικολακάκη
8.00 – 8.15 μ.μ. Διάλειμμα- καφές

6η Συνεδρία (Β)
Προεδρείο: Ν. Καραπιδάκης, Καθηγητής – Α. Μανιός, Ιατρός

8.15 – 8.30 μ.μ. Κ. Κόπακα, «Μεσαρά και Γαύδος. Πολιτιστικοί δεσμοί στη μακρά διάρκεια»
8.30 – 8.45 μ.μ. Η. Πυργιανάκης, «Πώρινα περιθυρώματα σε ναούς της Ι. Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας. Τα παραδείγματα των ναών Αγίου Ιωάννου Ρούβα, Καρδιώτισσας Πανασού και Τριών Ιεραρχών Αστερουσίων»
8.45 – 9.00 μ.μ. Μ. Χατζηγιάννης, «Ι. Ναός προς τιμήν πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων στην Ενορία Πλατάνου Μεσαράς (Το χρονικό σχεδιασμού και ανέγερσης ενός Ναού, 2008-2012)»
9.00 – 9.15 μ.μ.  Συζήτηση
9.15 μ. μ. Μετάβαση στον Κόκκινο Πύργο. Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από τις Ενορίες Αγ. Τίτου, Αγ. Αικατερίνης και Αγ. Πνεύματος Τυμπακίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
8.00 – 8.30 π.μ. Μετάβαση στο Δημαρχείο Γόρτυνας, στους Αγ. Δέκα.
8.30 – 8.45 π.μ. Καφές.

Δημαρχείο Γόρτυνας, Αγ. Δέκα
7η Συνεδρία (Α)
Προεδρείο: Ε. Καπετανάκης, Καθηγητής –– Μ. Πεπονάκης, Ιστορικός

8.45 – 9.00 π.μ. Ε. Χαλκιαδάκης, «Ο Επίσκοπος Αρκαδίας Βασίλειος και το μητροπολιτικό ζήτημα του 1933»
09.00 - 9.15 π.μ. Ε. Δουνδουλάκης, «Υμνογραφικά προς τιμήν του Αγίου Κυρίλλου Γορτύνης σε Σιναϊτικούς κώδικες (Υμναγιολογικά ευρήματα και παρατηρήσεις)»
9.15 – 9.30 π.μ. Γ. Παπάζογλου, «Ανθίμου Προέδρου Κρήτης του Ομολογητού λόγος εις την κατά σάρκα γέννησιν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (κώδ. Olim Κολυβά αρ. 165)
9.30 – 9.45 π.μ. Μ. Σταματάκης, «Ο Άνθιμος ο Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Κρήτη»
9.45 – 10.00 π.μ. Χ. Παπαδάκης, Αρχιμ., «Κατάλογος ονομάτων Επισκόπων Γορτύνης από την Αποστολική εποχή μέχρι το τέλος της Α΄ Βυζαντινής περιόδου»
10.00 – 10.15 π.μ. Δ. Σάββας, «Έκθεση αρμοδίου αντιπροσώπου της Δημογεροντίας για τις σχολές των Επαρχιών Καινουργίου και Πυργιωτίσσης προς τους εκπροσωπούντας την καθ΄ ημάς Χριστιανικήν Δημογεροντίαν»
10.15 – 10.30 π.μ.  Α. Νανάκης, Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου & Βιάννου, «Προτάσεις του Αρκαδίας Ευγενίου 1946-1950 του μετέπειτα Κρήτης στον κώδικα των πρακτικών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου»
10.30 – 10.45 π.μ. Μ. Τρούλης, «Η Γεωργική Σχολή Μεσαράς»
10.45 – 11.00 π.μ. Διάλειμμα – καφές

7η Συνεδρία (Β)
Προεδρείο: Α. Νανάκης, Μητροπολίτης, Καθηγητής - Γ. Παπάζογλου,  Καθηγητής

11.00 – 11.15 π.μ. Μ. Σφακιανάκης, «Γορτύνιος Κώδικας: Μια άλλη προσέγγιση»
11.15 - 11.30 π.μ.  Γ. Σμπώκος, «Νομοτεχνικές παρατηρήσεις στη Γορτύνια διάταξη για την προστασία της φύσης»
11.30 - 11.45 π.μ. Μ. Μακράκης, «Η αφοιτησία ως παράγοντας σχολικής αποτυχίας των μαθητών στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη (1868-1913). Οι κυριότερες αιτίες της και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Η περιοχή Ανατολικού Μονοφατσίου, νότιας Πεδιάδος & Βιάννου»
11.45 – 12.00 π.μ. Ζ. Καψαλάκης, «Εκθέσεις δημοσίων εξετάσεων για τα σχολεία της Μεσαράς στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα»
12.00 - 12.15 μ.μ. Διάλειμμα

7η Συνεδρία (Γ)
Προεδρείο: Μ. Τρούλης, Φιλόλογος, Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου – Μ. Φραγκάκης, Ιατρός, Δ. Σάββας, Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτ. Βιβλιοθήκης Ηρακλείου

12.15 – 12.30 μ.μ. Ζ. Σμυρνάκης, «Τα Αστρεούσια και τα τοπωνύμια τους Σκυλές και Μετζολατί»
12.30 – 12.45 μ.μ. Α. Λενακάκης, «Πυργιώτισσα: Ετυμολογική προσέγγιση του τοπωνυμίου»
12.45 – 1.00 μ.μ. Γ. Σταματάκης, «Έρημοι οικισμοί των Αστερουσίων»
1.00 – 1.15 μ.μ. Συζήτηση
1.30 μ.μ. Γεύμα στους Αγ. Δέκα, προς τιμήν των Συνέδρων από την Ενορία Αγ. Δέκα.
5.00 – 5.30 μ.μ. Μετάβαση στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Χάρακα.
5.30 – 5.45 μ.μ. Καφές

Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Χάρακα
8η Συνεδρία (Α)
Προεδρείο: Γ. Νικολακάκης, Καθηγητής - Ν. Γιγουρτάκης, Αρχαιολόγος, Φιλόλογος

5.45-6.00 μ.μ. Σ. Βασιλάκη, «Οι πολλαπλές ερμηνείες μιας εικόνας»
6.00 – 6.15 μ.μ. Ν. Πέττας, Αρχιμ., «Οι εικόνες του Ζωγράφου Ιωάννου Σταθάκη (19ος αιώνας) στην Μονή Κουδουμά και «η παρακμή» της Κρητικής Σχολής»
6.15 – 6.30 μ.μ. Α. Μανιός, Μ. Παπαδάκης, Γ. Φραγκάκη, Μ. Φραγκάκης, «Η μάχη της Μεσαράς και η σχέση της με τη συγγραφή του ποιητικού έργου Κρητικός Πόλεμος του Αθανασίου Πικρού ή Σκληρού»
6.30 – 6.45 μ.μ. Ζ. Σημανδηράκη, «Ο Βοριζιανός Αγωνιστής Αστρινός Χατζηδάκης - άγνωστα στοιχεία»
6.45 – 7.00 μ.μ. Μ. Παλιούρα, «Η βαρόνη Marie Espérance von Schwartz σ’ ένα κομμάτι «παραδείσου»:  Μεσαρά, Αύγουστος 1869»
7.00 – 7.15 μ.μ. Σ. Καλεντάκη, «Rudo Schwarz: Μια περιήγηση στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Μεσαράς κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»
7.15 – 7.30 μ.μ. Διάλειμμα – καφές

8η Συνεδρία (Β)
Προεδρείο: Μ. Δρακάκης, Προϊστάμενος Γεν. Αρχείων του Κράτους Ν. Ηρακλείου – Ν. Ψιλάκης, Συγγραφέας

7.30 – 7.45 μ.μ.  Α. Μανουκάκη - Μεταξάκη, «Η ανατολική Μεσαρά την πρώτη περίοδο της Κατοχής μέσα από τα ημερολόγια των Γεωργίου Κουτεντάκη και Αντώνη Φάκαρου»
7.45 – 8.00 μ.μ.  Κ. Μαμαλάκης, «Η Μεσαρά κατά την γερμανοϊταλική κατοχή»
8.00 – 8.15 μ.μ.  Μ. Σπυριδάκης, «Οχυρωματικά πολεμικά έργα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή του αεροδρομίου Τυμπακίου Μεσαράς»
8.15 – 9.15 μ.μ Συζήτηση – Συμπεράσματα.
9.15 μ.μ. Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από την Ενορία Χάρακα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
8.00 – 9.30 π.μ. Μετάβαση στην Ι. Μονή Κουδουμά
9.30 – 10.30 π.μ. Θ. Λειτουργία
10.30 – 11.00 π.μ. Καφές στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής
11.00 – 11.30 π.μ. Ξενάγηση των Συνέδρων από τον Αρχιμ. Μακάριο Σπυριδάκη, Ηγούμενο της Ι. Μονής
11.30 – 12.30 π.μ. Μετάβαση στο Ι. Μετόχιο των Τριών Ιεραρχών Λουσουδίου
12.30 – 1.00 μ.μ. Ξενάγηση στη Σχολή του Ιωσήφ Φιλάγρη από τον κ. Α. Παλιούρα
1.00 – 1.15 μ.μ. Μετάβαση στα Καπετανιανά
1.15 μ.μ. - 1.45 μ.μ. Αρχαίοι & παραδοσιακοί μουσικοί ήχοι από τον Ιατροδικαστή Α. Παπαδομανωλάκη, Ph D και τους συνεργάτες του
1.45 μ.μ. Παράθεση γεύματος προς τιμήν των Συνέδρων από την Ι. Μονή Κουδουμά
Λήξη Συνεδρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριο
 

Μητ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ κυκλοφορεί βιβλίο

Μητ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ κυκλοφορεί βιβλίο σε Ηλεκτρονική μορφή με θέμα: Κόσμος...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ἀκτὴ Θεμιστοκλέους 190, 185 39 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ, Τηλ. +30 210 4514833, Fax +30 210 4518476 e-mail: impireos@hotmail.com
᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 20ῃ Σεπτεμβρίου 2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
¬Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ ἐπιθυμῶν νά συμβάλῃ στήν ἀντιμετώπιση τῆς ἀθεϊστικῆς προπαγάνδας πού χρησιμοποιεῖ ἀναίσχυντα τήν θεόσδοτη ἐπιστήμη, πού ἀποτελεῖ κλέος τῆς ἀνθρώπινης λογικῆς δωρηθείσης εἰς τήν κατ’ εἰκόνα Θεοῦ πλασθεῖσα ἀθάνατον ἀνθρωπίνην ψυχήν καί διαστρεβλώνει τά πορίσματά της καί ἐπιχειρεῖ ἀναιδῶς νά μετατρέψῃ τό «πῶς» τῆς Δημιουργίας σέ «ποῖος» ὁ Δημιουργός καί ἐπιστρατεύει φαιδρές θεωρίες ὅπως τῆς δῆθεν ἐξελίξεως τῶν εἰδῶν, τῆς δῆθεν φυσικῆς ἐπιλογῆς καί τῆς δῆθεν τυχαιότητος γιά νά παραπλανήσῃ ἰδίως τούς  νέους ἀνθρώπους, ὅτι ὁ κόσμος-κόσμημα ἔχει αἰτία ὄχι τήν ἄπειρη ἀγάπη καί τήν ἀπερινόητη πρόνοια καί σοφία τοῦ αἰωνίου Δημιουργοῦ, ἀλλά τήν ἄλογη καί ἀσυνείδητη καί τυχαία ἐνέργεια ἀτομικῶν καί ὑποατομικῶν σωματιδίων, κυκλοφορεῖ διά τοῦ διαδικτύου καί ἐντός ὀλίγου ἐντύπως, δωρεάν, τόν ἐρανισμό θεμάτων καί ἐννοιῶν πού ἀνατρέπουν τήν ἀθεϊστική προπαγάνδα τῶν ΜΜΕ ὑπό τόν τίτλο «ΚΟΣΜΟΣ: ΕΞΕΛΙΞΙΣ Ἤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ; ΤΥΧΑΙΟΤΗΣ Ἤ ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΣ; ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ἤ ΑΠΕΡΙΝΟΗΤΟΣ ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ;».
Παράκλησις θερμή τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς εἶναι τό κείμενον αὐτό νά διαδοθῇ σέ κάθε νέο καί νέα ἰδιαίτερα μαθητές, σπουδαστές καί φοιτητές γι’ αὐτό καί δίδεται τό δικαίωμα τῆς ἐλεύθερης ἀναπαραγωγῆς καί τῆς διαδόσεως του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Ηλεκτρονικό βιβλίο Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ (αρχείο pdf)Ηλεκτρονικό βιβλίο Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ (αρχείο pdf)
Κόσμος: Εξέλιξις ή δημιουργία; Φυσική επιλογή ή πάνσοφος Θεία Πρόνοια; (1,51 MB)
Ηλεκτρονικό βιβλίο Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ (αρχείο doc)Ηλεκτρονικό βιβλίο Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ (αρχείο doc)
Κόσμος: Εξέλιξις ή δημιουργία; Φυσική επιλογή ή πάνσοφος Θεία Πρόνοια; (2,18 MB)

TO ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ~ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ