Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

agioritikovima

1Εντολές και κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων

Στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την προστασία των ναών της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και μνημείων, από βεβηλώσεις και βανδαλισμούς, μετά από  επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, απαντά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας.
Στην παρέμβασή του ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε ότι, «στην πλατεία Ελευθερίας, κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες και σφαγιασθένες Μικρασιάτες, οι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα καθώς στη βάση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ήταν γραμμένα συνθήματα ξενόγλωσσα, μουτζούρες και εκφράσεις τα οποία αποτελούν πλήρη ασέβεια προς τους νεκρούς του τόπου μας.»

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού, «η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων εγκληματικότητας, προέβη στην ένταξη των μνημείων πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και τους χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος στους υπό αστυνομική επιτήρηση ευπαθείς στόχους.»

Σε ότι αφορά το περιστατικό που περιγράφεται στο έγγραφο του κ. Λ. Αυγενάκη, αναφέρεται «ότι κατά το 9μηνο του 2013 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Δ. Ηρακλείου, διαπιστώθηκε 1 περίπτωση φθοράς στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του δ.δ. Αστριτσίου, του Δήμου Μινώα από άγνωστους δράστες.»

Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, «δόθηκαν εντολές και κατευθύνσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων ενδεδειγμένων προληπτικών - αποτρεπτικών  μέτρων για την προστασία των μνημείων θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όσο και η σημασία ετοιμότητας και εγρήγορσης των επιτελικών υπηρεσιών των συναρμοδίων Υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη τη χώρα.»