Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Εἶναι σωστό ὁ μοναχός νά ἔχει σχέσεις μέ τούς κατά κόσμον οἰκείους του; (γ΄μέρος)





ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
 Ἕνας ἀπό τούς ὅρκους στήν μοναχική κουρά.
 



Ένας από τους όρκους στη μοναχική κουρά:
Όταν ο όρκος αναφέρεται ως υπόσχεση στον Θεό, έχων σχέση με την πνευματική πορεία του ορκισθέντος- όπως εν προκειμένῳ του μοναχού- τότε ο υποσχεθείς  πρέπει να σηκώση το βάρος των υποσχέσεων του, μένων  πιστός στους όρκους- υποσχέσεις, τους οποίους έδωσε. 
Δυστυχώς, ομολογεί ο Μ.Βασίλειος, "τούτο  πάνυ ολίγοις  των εις ημετέραν  γνώσιν ηκόντων κατόρθωται".

Χρειάζεται ὁ Χριστιανός τήν γιόγκα;

Shishkov, Andrey ( Πατερικός Ἐρευνητής )
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1jZJW8TJF-B23S6jd8eictjzEd7xOpX7V3wzzKwq2Dgv0O33z1aABpaSlz05-297qk2jG2lp0RYEf9i7TMhz33qtfU1lr-p8os34KEGxl7oI2MBcHc0e2H4hhtAmbuBePUSK2-9u7x0Fy/s320/Yoga.jpg
Στην εποχή μας, ο υγιής τρόπος ζωής είναι μια λατρεία, ιδίως μεταξύ των κατοίκων των αναπτυγμένων χωρών. Και μια από τις γρήγορα εξαπλωμένες πρακτικές που στοχεύουν στην διατήρηση της υγείας, είναι η γιόγκα. Αυτή η Ανατολική πρακτική βγήκε από τη θρησκευτική παράδοση και σταθερά εγκαταστάθηκε στην εκκοσμικευμένη Δύση. Παραμένει το ερώτημα: Αν η γιόγκα χώρισε από το θρησκευτικό της περιεχόμενο  ή συνεχίζει σταδιακά να οδηγεί τους ανθρώπους στις πνευματικές παραδόσεις, που την διαμόρφωσαν; Πώς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα ανταποκριθούν σ’αυτό το φαινόμενο, που διεκδικεί καθημερινότητα στη ζωή μας;

Ὅσιος Γαβριήλ ὁ διά Χριστόν σαλός ἐκ Γεωργίας ( 1929-1995 ) Διδαχή περί τῶν ἐσχάτων καί τοῦ ἀντιχρίστου


Π Ρ Ο Φ Η Τ Ε Ι Ε Σ
Γιά τούς ἔσχατους καιρούς 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggMaHnhKrZYS5sDsnuGCQw_2jfcly8KkVHHxpq_NB2KeJqVeGLzmWG4MDOIxa1fr529_YLXJzMe4IBKsk5ktL1DuRTKiSiRvO2yndNtkJnHI7wnITwuoRjtjMZzhcE6bKX28mh44Kj-1c9/s1600/monk-gabriel_love.jpg
Δίδασκε ὁ Γέροντας: 
"Στούς ἔσχατους καιρούς, τους ἀνθρώπους θά τούς σώσουν ἡ ἀγάπη, ἡ ταπείνωση καί ἡ καλωσύνη.  Ἡ καλωσύνη ἀνοίγει τίς πύλες τοῦ Παραδείσου, ἡ ταπείνωση ὁδηγεῖ μέσα σ' αὐτόν, ἀλλά ἡ ἀγάπη ἐμφανίζει τόν Θεό". 
Ὅλους ὅσους πήγαιναν σ' αὐτόν γιά εὐλογία, τούς παρακαλοῦσε κλαίγοντας:

Εἶναι σωστό ὁ μοναχός νά ἔχει σχέσεις μέ τούς κατά κόσμον οἰκείους του; ( β' μέρος )

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
Ἁγίου Βασιλείου Ἀρχιεπισκόπου Καισαρείας τοῦ Μεγάλου
 http://blogs.sch.gr/dimlousi/files/2012/12/ag.vasileios.jpg
 

«Ο αγαπών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος», και
«oς ου μισεί τον πατέρα αυτού και την μητέρα αυτού και την γυναίκα και τα τέκνα, έτι δε και την εαυτού ψυχήν, ου δύναταί μου είναι μαθητής».

O Άνθιμος Θεσσαλονίκης για την Αγιοκατάταξη του Ι.Καποδίστρια

Η επιστολή (απόσπασμα) του Ι.Καποδίστρια  προς την Ιεραρχία της Ελλάδος στην οποία αναφέρθηκε  ο σεβ.Μητροπολίτης κ.κ.Άνθιμος
Η επιστολή (απόσπασμα) του Ι.Καποδίστρια
προς την Ιεραρχία της Ελλάδος
στην οποία αναφέρθηκε
ο σεβ.Μητροπολίτης κ.κ.Άνθιμος
O σεβ.Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμος μιλά στην εκπομπή Magazino Life για τους λόγους που τον οδήγησαν να προτείνει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Αγιοκατάταξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και Αγίου της πολιτικής, του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο σεβ.Μητροπολίτης μιλά για τη σπάνια φυσιογνωμία του Κυβερνήτη και κάνει αναφορά στο πόνημα του κ.Ιωάννη Κορνιλάκη “Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής” και τέλος, επίσης αποκαλύπτει ότι τέθηκαν ήδη τα θεμέλια από τη Ιερά Σύνοδο και για να προχωρήσει η υπόθεση της Αγιοκατατάξεως με τρόπο Θεολογικό, επιστημονικό και εμπεριστατωμένο.

ioannis-kapodistrias.blogspot.com

Ποιοι προσεύχονται για μας απόψε;

Ποιοι προσεύχονται για μας απόψε
Απόψε στο Άγιο Όρος και σε άλλα μοναστικά-πνευματικά κέντρα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο, κάποιοι ταπεινοί άνθρωποι αγρυπνούν κάνοντας προσευχή για όλο τον κόσμο.
Κάποιοι ερημίτες σε δάση και σπηλιές, κάποιοι μοναχοί σε μικρά κελλιά, άγνωστοι σε μας αλλά γνωστοί στο Θεό, πιθανόν όμως και ολόκληρες μοναστικές αδελφότητες, διανυκτερεύουν προσευχόμενοι για σένα, αδελφέ μου, αδελφή μου, για μένα, για τους δικούς μας, για όλη την ανθρωπότητα.

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

αεροψεκασμοι chemtrails
Μία πραγματικά συγκλονιστική έρευνα για τους αεροψεκασμούς. Είναι το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν μας ψεκάζουν η όλα αυτά είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουν γραφεί αμέτρητα άρθρα στο διαδίκτυο και πολλά βίντεο έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα αν τελικά μας ψεκάζουν έφτασε σε σημείο να γίνει και πολλές τηλεοπτικές εκπομπές χωρίς ωστόσο να δοθεί μια επίσημη τεκμηριωμένη απάντηση στους τηλεθεατές.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ. ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ



αρχαγγελος μιχαηλ θαυμα
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ δεν είναι ανθρώπινο ον. Δεν είναι άνθρωπος που άγιασε, η μαρτύρησε.
Είναι ο Αρχιστράτηγος των Επουράνιων Δυνάμεων.
Αμέτρητα τα θαύματά του σε ολόκληρο το κόσμο όπου τον αγαπούν και τον επικαλούνται.
Ταξιδεύει και σώζει ζωές.

Το μυστικό του Αγίου Πορφυρίου


Πρωί της εικοστής εβδόμης Νοεμβρίου και κατά τις 11:00 δέχομαι το πιο ευχάριστο τηλεφώνημα από τον πιο ευχάριστο Επίσκοπο, αδελφό και φίλο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ Νεόφυτο: «Ταις αυτού Αγίαις  Πρεσβείαις ελέησον και σώσον ημάς, είπε και συμπλήρωσε: Αδελφέ, σήμερα έγινε η αγιοκατάταξη του Αγίου πια Πατρός ημών Πορφυρίου του Διορατικού»!
 Χτες πρωί με ξαναπήρε ο Πανιερώτατος και μου είπε: «Σε εντέλλομαι ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, όπως ήδη είπα και σε άλλους, να γράψεις κάτι για τον άγιο Πορφύριο».

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ – ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ ΔΑΒΙΔ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΣΟ

1Το 1977 ο π. Ιωάννης Βερνέζος, στο Προκόπι Εύβοιας, του ζήτησε να προσευχηθεί, γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν μπορούσε να βρεί νερό και όλα είχανε ξεραθεί.

Την εποχή μάλιστα της οργανωμένης
εξέγερσης για τα δάση του Μπέκερ, όταν πολλοί στραφήκανε και κατά του π. Ιωάννη.

Τότε ο π. Ιάκωβος υποσχέθηκε ως εξής: 
-Θα πάω αμέσως να κάνω την προσευχή μου στον άγιο Δαβίδ, να βρείς νερό. Θα πω στον Όσιο να έρθει εκεί, να πάρει και το θείο Ιωάννη (το Ρώσο) και όπως με το ραβδί του χτύπησε κι έβγαλε νερό στο μοναστήρι του, έτσι να χτυπήσει και να βγάλει νερό στον καλό μας ιερέα.

Βρέθηκε γρήγορα νερό και, όταν ο π. Ιωάννης πήρε τηλέφωνο να ευχαριστήσει, πριν ειπεί οτιδήποτε, ο γέροντας ενημέρωσε:
-Πάτερ μου, αφού παρακάλεσα θερμά, μου είπε ο όσιος Δαβίδ έσκυψε το κεφάλι του, χαμήλωσε το βλέμμα και μου έκανε νόημα ότι θα βρείς νερό, προχώρει!

<< Ἡ προσευχή τῆς μάνας γιά τό παιδί της εἶναι πιό δυνατή καί ἀπό τίς ἀνοιγμένες φτεροῦγες τοῦ ἀετοῦ.>> ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ.

Μια φορά παρακάλεσαν τον Γέροντα να προσευχηθεί για κάτι.
—        Δεν είναι το θέλημα του Θεού, απάντησε αυστηρά.
—        Εσείς προσευχηθείτε, τον ξαναπαρακάλεσαν επιμένοντας.
—        Ο Μωυσής έβγαλε τον λαό του από τη δουλεία της Αιγύπτου-τι μπορούσε να κάνει ο ίδιος, αν δεν ήταν θέλημα του Κυρίου;

Διωγμοί τῶν Χριστιανῶν στόν 21ο αἰῶνα

Διωγμοί των Χριστιανών στον 21ο αιώνα
Προς ηγέτες της Ε.Ε., ΗΠΑ, Προς Πρεσβείες, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους υποκρινόμενους
Η απαγωγή των ορθόδοξων μοναχών της αρχαιότατης Χριστιανικής μονής στην Μααλούλα στην Συρία, αποτέλεσε την τελευταία σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι της θλίψης και αγανάκτησης πολλών Χριστιανών ανά το παγκόσμιο… Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά εκδήλωσης βίας κατά των Χριστιανών στις περιοχές της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, η ένταση και ο αριθμός των οποίων πλέον αυξάνονται δραματικά. Τι πράττει η Ευρώπη για αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών;
Οι ηγεσίες των κρατών της ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί τα τελευταία χρόνια κυρίως έχουν προτάξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρωτεύοντα στόχο. Έχουν επιβάλει με νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες την αποδοχή των Άλλων που εισβάλουν για διάφορους λόγους και κατακλύζουν την ΕΕ. Οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης δε ανησυχήσει, για τις επιπτώσεις της ογκώδους παρουσίας τους στην κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις καταδικάζεται ως ρατσιστής, εθνικιστής και μισαλλόδοξος. Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υψώνουν το λάβαρο «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μειονοτήτων και επήλυδων στην Ευρώπη, μέμφονται άτομα και πολιτικές που διαμαρτύρονται και διεκδικούν την προστασία και την κατοχύρωση στοιχειωδών δικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ισχύει κατά κράτος στην περίπτωση των απανταχού Χριστιανικών μειονοτήτων.
Η εκκλησία του Χριστού γεννήθηκε ως ιστορική πραγματικότητα στον
χώρο της Εγγύς Ανατολής. Ο ιδρυτής και το θεμέλιό της, Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας (Ματθ. 2,1). Εκεί εξέλεξε τους 12 μαθητές και αποστόλους του. Εκεί στάλθηκαν να κηρύξουν πρώτα το Ευαγγέλιό του. Στον ίδιο χώρο όπου έπαθε και αναστήθηκε, εκεί ιδρύθηκε η πρώτη εκκλησία των Ιεροσολύμων και από εκεί εις «Πάντα τα Έθνη» (Ματθ. 28,19).
Εδώ και μερικά χρόνια στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής, παρατηρούνται, με αυξανόμενη ένταση και επί καθημερινής βάσης εναντίων των Χριστιανικών πληθυσμών που είναι και οι γηγενείς πληθυσμοί μεγάλου μέρους των εν λόγω περιοχών, επιθέσεις, επιδρομές σε χώρους θρησκευτικούς εν ώρα λατρείας, σε ελληνορθόδοξα σχολεία και σε Χριστιανικές κοινότητες. Διαπράττονται αδιάκριτα βιαιότητες, φόνοι αθώων ανθρώπων, βιαιοπραγίες, καταστροφές Χριστιανικών περιουσιών, ενώ οι αποκεφαλισμοί έχουν καταντήσει θλιβερό άθλημα των ακραίων ισλαμικών στοιχείων. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της θρασύτητας και του εγκλήματος που διενεργείται εις βάρος των γηγενών Χριστιανικών πληθυσμών στον 21ον αιώνα. Και εσείς ηγέτες της Ε.Ε. και προστάτες δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κωφεύετε και υποθάλπετε τις ενέργειες αυτές που αποσκοπούν στην εξόντωση/εκδίωξη των αρχαιότερων χριστιανικών πληθυσμών από την κοιτίδα τους.
Μετά την επικράτηση του Ισλάμ στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, η Χριστιανική παρουσία στον χώρο αυτό ουδέποτε υπήρξε ευχερής. Μέσα στην πολυπληθή και συμπαγή ισλαμική κοινωνία, οι Χριστιανοί εθεωρούντο και θεωρούνται ως δευτέρας τάξεως πολίτες, υποταγμένοι στο κυρίαρχο Ισλάμ που είχε εισβάλει στον κατεξοχήν Χριστιανικό αυτό χώρο, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν απλώς ανεκτοί.
Αυτά τα ακραία ισλαμικά στοιχεία που δεν σέβονται διαφορετικότητα, άλλη θρησκεία, άλλη εθνικότητα, αυτά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αντιλήψεις που καταπατούν κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, έχουν ανοιχτά ή άδηλα την ηθική και οικονομική υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών, αυτά υποστηρίζετε υποκριτές! Ενθαρρύνετε με νομοθετικές ρυθμίσεις και τις πολιτικές αποφάσεις, τις βιαιοπραγίες και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υποκρίνεστε όπως οι φαρισαίοι ότι κόπτεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λοιπόν ή οι διακηρύξεις σας είναι κενού περιεχομένου και προς ευρεία κατανάλωση ή είστε συνεργοί με τους ισλαμιστές για την εξόντωση των Χριστιανών και για αυτό σιωπάτε. Ενώ δικάζετε και καταδικάζετε περιπτώσεις συμπεριφορών που «αδικούν» τις ισλαμικές και άλλες μειονότητες στις χώρες σας, ως Πόντιοι Πιλάτοι νίπτετε τας χείρας στις βιαιότητες κατά των γηγενών Χριστιανικών πληθυσμών στην Εγγύς, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Τα γεγονότα και η δική σας στάση απέναντι σε αυτά δεν μπορούν παρά να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αυτές οι διαπρύσιες διακηρύξεις σας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού της διαφορετικότητας είναι στάχτη στα μάτια των απλών πολιτών και τρόπος αποπροσανατολισμού της σκέψης τους από τους πραγματικούς σας στόχους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ

.Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του hellas-orthodoxy...

Αξιόπιστες πηγές από το Άγιον Όρος μας μετέφεραν τις ακόλουθες πληροφορίες, που δημοσιεύουμε προς ενημέρωση:

Μετά τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο, η αγιοκατάταξη του Γέροντος Παισΐου θα γίνει πολύ σύντομα...είναι θέμα ολίγων μηνών!

Θα ακολουθήσει ο Γέρων Αμφιλόχιος Μακρής και αργότερα οι Γέροντες Σωφρόνιος Σαχάρωφ (του Έσσεξ) και Εφραίμ Κατουνακιώτης.

Παρότι έχει πάει λίγο πίσω η αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστού, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ίσως δεν αργήσει πάρα πολύ.