Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνήθηκε η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ













Συμφωνήθηκε η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • H ίδρυση έδρας εβραϊκών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμφωνήθηκε σήμερα, στο ΑΠΘ, σε συνάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, παρουσία του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Μιλτιάδη Παπανικολάου, του αντιπροέδρου της ΙΚΘ Λάζαρου Σεφιχά, και του γενικού διευθυντή της Σαμουήλ Ιωσαφάτ.
   Η ΙΚΘ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έδρας, που αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

Ο Άγιος της πολιτικής στην ακριτική Φλώρινα

Ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης επί του βήματος
Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος

Στην ακριτική Φλώρινα έφτασε χθες 12 Φεβρουαρίου 2014, η φωνή του μαρτυρικού Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας «Αριστοτέλης», με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα και δ/ντα σύμβουλο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ, κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου, προσκάλεσε τη μεγάλη «Αριστοτελική» οικογένεια και τον λαό της Φλώρινας για να γνωρίσουν μέσα από τον λόγο του συγγραφέα, την αυθεντική φωνή του Κυβερνήτη, η οποία ακούγεται μέσα από τις επιστολές του, που ήρθαν ξανά στο φως μετά από σχεδόν 180 χρόνια, μέσα από το πόνημα του συγγραφέα με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής».

Η εκδήλωση, στην οποία ο λαός της Φλώρινας ανταποκρίθηκε άμεσα γεμίζοντας την αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, ξεκίνησε με σύντομη ευχαριστήρια ομιλία του Προέδρου κ.Ραπτόπουλου-Χατζηστεφάνου και ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό «Ο Άγιος Αγαθάγγελος» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Φ.Σ.Φ «Αριστοτέλης».

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ

Γράφει ο αδ. Κωνσταντίνος:
Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την οσιακή κοίμηση του πατρός Νικοδήμου Γρηγοριάτη. Για όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε η παρουσία του μένει πάντα ζωντανή ανάμεσά μας. Κάθε στιγμή που ζήσαμε κοντά του ήταν και μια ξεχωριστή ευλογία για τον καθένα μας και δοξάζουμε τον θεό για το ανεκτίμητο δώρο που μας χάρισε. Σαν μια μικρή προσφορά στην αγάπη του που πλούσια μας χάρισε στην διάρκεια της επίγειας ζωής του θα ήθελα στην επέτειο της κοιμήσεως του να αναφερθώ σε ένα από τα πολλά περιστατικά της ζωής του, του οποίου υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας.
Όταν οι γιατροί διέγνωσαν καρδιακή ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου, ο θεράπων γιατρός τον ενημέρωσε πως η μοναδική ελπίδα για να ζήσει ήταν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Ο π. Νικόδημος έχοντας μεγάλη επιθυμία για την ζωή, ζήτησε από τον γιατρό να του εξηγήσει με λεπτομέρειες την διαδικασία της μεταμόσχευσης καθώς και να του πει αν υπήρχε κάποια άλλη λύση εκτός αυτής.