Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα χρωστάει στην Γερμανία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ή μήπως είναι αλλιώς τα πράγματα;


Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα ο Β “Παγκόσμιος Πόλεμος και το νομοσχέδιο των επανορθώσεων

Η Ελλάδα χρωστάει στην Γερμανία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ή μήπως είναι αλλιώς τα πράγματα; Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β “Παγκοσμίου Πολέμου, η Αθήνα και το Βερολίνο ευρίσκονται ακόμη σε τριβή σχετικά με τις αποζημιώσεις, κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, αναφέρει το έγκριτο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dw.de.

Το Μάιο του 1941, η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα, και ύψωσε τη σημαία με την σβάστικα στην Ακρόπολη. Η Βέρμαχτ κατέλαβε την χώρα μέχρι το 1944, με τα γερμανικά στρατεύματα να προβαίνουν σε επιδρομές και λεηλασίες πόλεων σε όλη την χώρα . Η οικονομική επίπτωση από τον πόλεμο και τα χρόνια της κατοχής υπήρξαν αντικείμενο διαμάχης από τότε μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας.

Η Ελλάδα αισθάνεται ότι ήταν σε μειονεκτική θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και στην καταβολή των αποζημιώσεων μετά το τέλος του πολέμου. Ο Νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα πολλά δις ευρώ , και επέμεινε στην επίλυση του θέματος. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί τέτοια αιτήματα και επέμεινε ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις έχουν ήδη αποζημιωθεί σε προηγούμενες πληρωμές αποκατάστασης.

Η ζημία που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης των καταστροφών, των λεηλασιών και δολοφονιών, είναι ένα θέμα. Σύμφωνα με την συμφωνία του 1960, η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, σε πληρωμές για αποζημίωση στους Έλληνες, που έπεσαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για μεμονωμένες βλάβες.

Αλλά το κύριο ζήτημα είναι ένα δάνειο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει στην Γερμανία. Το 1942, η ναζιστική Γερμανία ανάγκασε την ελληνική εθνική τράπεζα να καταβάλει άτοκο δάνειο ύψους των 476 εκατομμυρίων μάρκων . Οι Ναζί χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσουν την διαβίωση τους στην Ελλάδα, καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους. Το δάνειο αυτό δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Μια ελληνική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ως εκ τούτου η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα περίπου € 11 δισεκατομμύρια (12.480.000.000 δολάρια).

Το πρώτο συνέδριο για επανορθώσεις, στο Παρίσι το φθινόπωρο του 1945, χορήγησε στην Ελλάδα ένα ποσοστό των πληρωμών αποκατάστασης από την Γερμανία για ζημιές του Β “Παγκοσμίου πολέμου . Η Αθήνα έλαβε εγγυήσεις μόνο αξίας 2.000.000.000 δολαρίων .

Στη συμφωνία του χρέους του 1953 στο Λονδίνο, οι δυτικοί σύμμαχοι όχι μόνο ανέβαλαν την διευθέτηση περαιτέρω απαιτήσεων της Αθήνας για αποζημιώσεις, μέχρι την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά μείωσαν και το ποσό που όφειλε η Γερμανία .

Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ μια επίσημη συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Γερμανίας και των συμμαχικών δυνάμεων. Αντ “αυτού, η αποκαλούμενη Two-plus-Four -Agreement για τον τελικό διακανονισμό σε σχέση με την τότε Ανατολική και την Δυτική Γερμανία, τέθηκε σε ισχύ το 1990. Η συμφωνία αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα και δεν προβλέπει περαιτέρω πληρωμές αποκατάστασης.



Ενώ το θέμα των αποζημιώσεων παραμένει καιρό κάτω από την επιφάνεια της διεθνούς συζήτησης, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το επανέφερε στο προσκήνιο , διότι η Αθήνα αναζητά τρόπους για να πληρώσει τους λογαριασμούς της .

Το 2010, η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει από την ΕΕ βοήθεια για την αποφυγή χρεοκοπίας του κράτους. Η Γερμανία δάνεισε την Ελλάδα περίπου 65 δις ευρώ για το εν λόγω ακριβώς σκοπό.

Ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων ως Έλληνα πρωθυπουργού , ο Αλέξης Τσίπρας είχε φορτίσει ψυχολογικά για το ζήτημα του χρέους της χώρας, υπολογίζοντας στις γερμανικές πληρωμές για την αποκατάσταση του κατοχικού δανείου . Ορισμένοι Έλληνες νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι μια εφικτό ένα μοντέλο διεκδίκησης αυτών των χρημάτων . Το βασικό τους επιχείρημα, ωστόσο, είναι περιορισμένο, για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου και όχι για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Οι περισσότεροι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων πληρωμής ακόμη και του δανείου, καταλήγει το γερμανικό άρθρο.

Σύμφωνα με παλαιότερα άρθρα στο pentapostagama.gr, το κατοχικό δάνειο έχει εκτιμηθεί και με τους τόκους πιθανόν πλησιάζει τα 100 έως και τα 200 δις ευρώ. Τα « ψίχουλα» που μας πέταξαν ως αποζημίωση την δεκαετία του 1960 οι γερμανοί εκμεταλλευόμενοι και τότε την δεινή θέση της Ελλάδας, ήταν για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Δυστυχώς όμως για του Γερμανούς , στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, πληρώθηκε η πρώτη δόση από το ίδιο το ναζιστικό καθεστώς , κάτι που το καθιστά νομότυπες τις ελληνικές απαιτήσεις , έναντι της Γερμανίας. Επίσης στο τέλος αναφέρουμε ότι το δάνειο αυτό μπορούσε να διευθετηθεί από το 1990 , περίοδο από την οποία ξεκίνησαν έως σήμερα τα προβλήματα της χώρας μας, τυχαίο δεν νομίζουμε;


πηγή: www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου