Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Οι ιστορικές καταβολές τού Filioque (Φιλιόκβε)



Ως γνωστόν, οι δυο πιο καθοριστικοί παράγοντες που έγιναν αιτία να γίνει το σχίσμα στην Εκκλησία και να χωριστεί έτσι σε Ανατολική και Δυτική, υπήρξαν το«παπικό πρωτείο» δηλαδή η αξίωση του Πάπα της Ρώμης να αναγνωρίζεται από όλους, ως ορατή κεφαλή της Εκκλησίας και αντιπρόσωπος του Χριστού επί της Γης και έχων την εξουσία επί των υπολοίπων Εκκλησιών και το «Filioque».
Αλλά τι σημαίνει «Filioque»; Η λέξη αυτή είναι λατινικής προέλευσης και είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το Filius = υιός και το que = και, και όλο μαζί σημαίνει «και εκ του υιού». Αφορά την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος. Όμως, ας γίνουμε πιο αναλυτικοί και συνεπώς πιο κατανοητοί.
Στο «Σύμβολο της Πίστεως» γνωστότερο και ως «Πιστεύω», ομολογούμε την πίστη μας «…και εις το Πνεύμα το Άγιον  … το εκ του Πατρός εκπορευόμενον». Δίπλα στη φράση, λοιπόν, που λέει ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, οι δυτικοί πρόσθεσαν και τη λέξη Filioque, δηλαδή πως το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιόν. Ας το δούμε, λοιπόν, πως διαμορφώνεται – σύμφωνα με τους Δυτικούς – στο συγκεκριμένο σημείο το «Πιστεύω»: «…και εις το Πνεύμα το Άγιον  … το εκ του Πατρός και εκ του Υιού εκπορευόμενον»

Γιατί η Romfea.gr αποχωρεί από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

romfea1
Όλα αυτά τα χρόνια η Romfea.gr υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της πραγματοποίησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Καλύψαμε τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει μία Σύνοδος που θα σφραγίσει την ενότητα των Ορθοδόξων.
Αναδείξαμε, χωρίς επιρροές και συγκεκριμένες υποδείξεις όπως κάποιοι μας αποδίδουν για να μειώσουν τη δουλειά μας, τις διαφορές ανάμεσα στις Εκκλησίες.
Οι πρώτοι που καλύψαμε γεγονότα και αναδείξαμε ειδήσεις που κατέληξαν να γίνουν τα εμπόδια για να σπάσει το γυαλί ανάμεσα στους Ορθοδόξους.
Μέσα από τη Romfea.gr αποκαλύφθηκε η ρήξη ανάμεσα σε Ιεροσόλυμα και Αντιόχεια για το Κατάρ, η διαφωνία του Τσεχίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι διαφορές και οι διαφωνίες ανάμεσα στο Φανάρι και την Αντιόχεια, τη Ρωσία και την Αθήνα, είτε αφορούσαν τη Σύνοδο, είτε όχι.
Φιλοξενήσαμε όλες τις απόψεις, αποκαλύψαμε έγγραφα και δώσαμε βήμα σε όλους.
Για την ιστορία που εξελίσσεται σήμερα. Για το τώρα της Εκκλησίας.
Όχι για το πώς ήρθαν σε ρήξη ο Πάπας με τον Πατριάρχη στις Οικουμενικές Συνόδους που έγιναν προ αιώνων.

Ντοκουμέντο: Η Αντιόχεια ποτέ δε συμφώνησε να γίνει η Αγία Σύνοδος!

sinodos21

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Πολύς θόρυβος έχει γίνει για την απουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Η απουσία αυτή, προκάλεσε και την απουσία του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο, επέμενε ότι "ακόμη και ένας να λείπει πρέπει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να αναβληθεί".
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επιμένουν: εφόσον όλοι συνυπέγραψαν για την πραγματοποίηση της Αγίας Συνόδου, έπρεπε να προσέλθουν και τώρα είναι έκθετοι.
Χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Πατριαρχείου σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι και οι 14 Εκκλησίες είχαν υπογράψει!
Είχαν πράγματι υπογράψει όλες; Η Romfea.gr αποκαλύπτει: ΟΧΙ δεν είχαν υπογράψει!
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή είχε τις επιφυλάξεις του!

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ! Η ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ !