Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μαζεύονται σήμερα σε Ιστορική τηλεδιάσκεψη 194 χωρών και αποφασίζουν για τον «καθολικό εμβολιασμό των ανθρώπων» !

Οι 194 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού για να συζητήσουν τη διεθνή απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
Πολλοί ηγέτες κρατών αλλά και υπουργοί αναμένεται να λάβουν τον λόγο στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του οργάνου του ΠΟΥ που λαμβάνει αποφάσεις, η οποία ξεκινά σήμερα στις 12:00 ώρα Ελβετίας (13:00 ώρα Ελλάδας) και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι.
Παρά την όξυνση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι χώρες ελπίζουν να καταφέρουν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης που κατάρτισε η ΕΕ.
Αυτό ζητεί να ξεκινήσει “το συντομότερο (…) μια διαδικασία εκτίμησης” για να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.
Το κείμενο ζητεί επίσης από τον ΠΟΥ “να συνεργαστεί στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (…) με σκοπό να εντοπιστεί η προέλευση του ιού και να καθοριστεί μέσω ποιας οδού πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό”.
Το σχέδιο απόφασης της ΕΕ καλεί να υπάρξει “παγκόσμια, άμεση και ίση πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα (…) που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας” και υπογραμμίζει τον ρόλο “του εμβολιασμού σε μεγάλη κλίμακα κατά της covid-19, ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, προκειμένου να προληφθεί να ανασχεθεί και να εξαλειφθεί η μετάδοσή της”.

“Υπάρχει άτυπη συμφωνία να υιοθετηθεί ομόφωνα το σχέδιο απόφασης. Αυτό θα είναι σημαντικό διότι ο ΠΟΥ θα είναι το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ στο οποίο θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση σε ένα κείμενο”, επεσήμανε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ακόμη και “τα δύσκολα” ζητήματα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της απόφασης, ανάμεσά τους η προέλευση του κορωνοϊού και η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι ΗΠΑ.
“Κανένα ζήτημα δεν εξαιρέθηκε” από το σχέδιο απόφασης, το οποίο έχει στόχο μεταξύ άλλων “να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ και κυρίως (η μεταρρύθμιση) των ικανοτήτων του οι οποίες απεδείχθησαν ανεπαρκείς για να αποτρέψουν μια τόσο μεγάλη κρίση”, αποκάλυψε η ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την Κίνα ότι απέκρυψε το εύρος της πανδημίας, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον ΠΟΥ, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ότι “απέτυχε” στη διαχείριση της κρίσης συντασσόμενος με την κινεζική θέση. Παράλληλα ανέστειλε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον οργανισμό.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα, όπως και η Αυστραλία, καθώς πιστεύουν ότι το Πεκίνο απέκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο από το οποίο διέρρευσε ο κορωνοϊός προκαλώντας την πανδημία.
Οι ΗΠΑ επίσης, κατηγόρησαν την Κίνα ότι προσπάθησε να υποκλέψει την αμερικανική έρευνα για την παρασκευή εμβολίου και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με το Πεκίνο.
Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο ΠΟΥ αγνόησε μια έγκαιρη προειδοποίηση από την Ταϊβάν για τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, κάτι που διαψεύδει ο οργανισμός. Και οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από κάποιες χώρες, ζήτησαν από τον ΠΟΥ “να καλέσει την Ταϊβάν” στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας.
Ο ΠΟΥ από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι μόνο οι χώρες μέλη του μπορούν να δεχθούν ή όχι την Ταϊβάν και μένει να φανεί αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου