Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Πίστη στό Εὐαγγέλιο καί στήν Ἐκκλησία= πρόγευση Παραδείσου

Ὅσιος Σιλουανός ὁ Ἀθωνίτης
 http://2.bp.blogspot.com/-FoEKVJ5YT5I/UGCaeGhkuII/AAAAAAAAJ4U/xS-RSshqvgA/s400/%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B1+%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1+%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%A3%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82.jpg
Πιστεύετε στό Εὐαγγέλιο
καί στή μαρτυρία τῆς ἁγίας Ἐκκλησίας
καί τότε θά γευθεῖτε καί στή γῆ
τή μακαριότητα τοῦ παραδείσου.
http://theologikoanalogio.files.wordpress.com/2014/03/pnevmatikotita_dasos.jpg

Τό κύκνειο ἄσμα τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ

Όπως σημειώσαμε, στο διαμέρισμα των Βόινο-Γιασενέτσκι φυλάσσονται πολλά προσωπικά αντικείμενα του Αγίου. Κάποια απ’ αυτά παραχώρησαν στο μουσείο της μονής της Αγίας Τριάδος στη Συμφερούπολη και κάποια στην ιερά μονή Σαγματά. Οι συγγενείς του Αγίου φυλάσσουν κι ένα ακόμη κειμήλιο : την πνευματική διαθήκη του Αγίου προς τα παιδιά και τα εγγόνια του. Είναι το κύκνειο άσμα του Αγίου. Την  υπαγόρευσε στη γραμματέα του Ε. Λέικφλεντ.
Στην αυτοτελή έκδοση της «Διαθήκης» το 2009 γράφαμε μεταξύ των άλλων:
«… Η Πνευματική Διαθήκη απευθύνεται στα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Αγίου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μαζί με τον πατέρα υπέφεραν και τα τέσσερα παιδιά του. Δοκίμασαν την πίκρα της διπλής ορφάνιας και του κατατρεγμού. Θεωρούνταν παιδιά ενός «εχθρού του λαού» και αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες. Επόμενο ήταν να θεωρούν ακατανόητη την απόφαση του πατέρα τους να ιερωθεί. Για όλα τα δεινά που υπέστη η οικογένεια θεωρούσαν υπεύθυνη την Εκκλησία.