Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Οι Έλληνες απαξιώσαμε την Ελευθερία γιατί δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική έννοια της


Ελευθερία σημαίνει απελευθέρωση από κακούς ανθρώπους και υπηρεσία στον Πράο Θεό. Το πρώτο μέρος αυτής της πρότασης το καταλαβαίνουμε το δεύτερο όχι. Καταλαβαίνουμε πως ελευθερία σημαίνει απελευθέρωση από κακούς ανθρώπους αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως η ελευθερία είναι και υπηρεσία στο Μακρόθυμο Θεό. 

Εξαιτίας αυτού και εξαιτίας της ανυπακοής μας στην Εκκλησία χάσαμε πάλι την ελευθερία μας και αυτό συνέβη, γιατί δεν θελήσαμε να υπηρετήσουμε το Θεό. Δεν θελήσαμε να υπηρετήσουμε το Θεό, αντίθετα θελήσαμε να υπηρετήσουμε τα σωματικά μας πάθη. Είχαμε έτσι την ελευθερία του σώματος αλλά τη δουλεία του πνεύματος. Αυτό ήταν σε αντίθεση με αυτό που μας συνέβαινε τον καιρό της σκλαβιά μας, γιατί τότε είχαμε το πνεύμα μας ελεύθερο αλλά το σώμα μας σκλαβωμένο στις αλυσίδες.

Τον καιρό της ελευθερίας φροντίσαμε μόνο το σώμα και πικράναμε την ψυχή μας. Υπηρετήσαμε μόνο τον εαυτό μας, και όχι τον Θεό. Αυτή η ελευθερία δεν ήταν ελευθερία δεν ήταν ελευθερία που θα απολαμβάνουν τα παιδιά του Θεού, όπως το γράφει ο Απόστολος Παύλος (Ρωμ. 8,21), αλλά ελευθερία που έχει ένα φυλακισμένο περιστέρι!

Αν βαριέσαι την προσευχή...


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΣΚΗΤΗ

- Γέροντα, πολλές φορές, όταν πάω να προσευχηθώ, χίλιες δύο δουλειές μού παρουσιάζονται. Τι να κάνω;

- Όχι, παιδί μου. Δεν πρέπει να σταματάς τότε την προσευχή σου. Να θυμάσαι ότι με όλα αυτά "δοκιμάζει" ο Θεός αν έχουμε πραγματικά διάθεση για προσευχή. Οπότε, αν προσπαθήσεις και επιμείνεις στην προσευχή, έρχεται ο Θεός σε βοήθεια και σκορπάει όλες τις δυσκολίες.

- Πολλές φορές, γέροντα, πάω να κάνω προσευχή και βαριέμαι!

- Όλα αυτά είναι του πονηρού, παιδί μου, που προσπαθεί να μας νεκρώσει πνευματικά. Αλλά εμείς δεν πρέπει να σταματάμε. Άκου αυτή την ιστορία απ'το γεροντικό:

Προφητεία Μακαριστοῦ Ἐπισκόπου Αὐγουστίνου Καντιώτου: "Θά τιμωρηθοῦμε, γιατί περιφρονήσαμε τά λόγια τοῦ Θεοῦ"!


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgODdmgwVl_NRN6Gi-6O01o3aHDq1SrJx4Pw0JHSpw54IjvFFBvEpCG-6B010qNpEKUedvUKFtflVSd31qNj6w4AsejDkZyVZoJZi5fVhcQtn2bIsAAmrHcWllX95-YaJ8XJcdZ3YnF-w8/s1600/%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%91%CE%99-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%B9.jpg
Στό παρόν μας ἄρθρο θά παραθέσουμε ἀπόσπασμα ἀπό ὁμιλία τοῦ Μακαριστοῦ Ἐπισκόπου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου, πού ἔγινε στόν Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος τό 1977. 
Οἱ ἐσχατολογικοί καιροί τῆς ἀποστασίας πού βιώνουμε, κρούουν τώρα ὅσο ποτέ ἄλλωτε πιό ἀνησυχητικά τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου γιά ὅλους μας παγκοσμίως, εἰδικά ὅμως γιά τήν Ἑλλάδα καί γιά ἐμᾶς τούς Ἕλληνες Ὀρθοδόξους Χριστιανούς. 
Καί λέμε "εἰδικά", διότι ἐμεῖς ἐλάβαμεν:
1ον) Ἅγιον Βάπτισμα καί 
2ον) τήν πιό εὐλογημένη χώρα τοῦ κόσμου, διά τῶν νεφῶν τῶν Ἁγίων καί τῶν ἡρώων της κυριευόντως, καί δευτερευόντως γιά τίς ἀπερίγραπτες φυσικές ὀμορφιές καί τά ἀγαθά της.

Ποιάν ἀπολογία θά δώσουμε στόν Κύριο ἐν ἡμέρᾳ Κρίσεως ὅταν θά ἐλέγξει τί εἴδους διαχείριση κάναμε στήν ψυχή μας καί στήν Πατρίδα μας; Καλοδιαχειριστήκαμε ἤ καταχραστήκαμε καί καταδαπανήσαμε τόν πνευματικό κι ἐθνικό μας πλοῦτο καί θησαυρό "ζῶντες ἀσώτως";...
Καί βέβαια, σέ τοῦτο τό σημεῖο ἄς μήν ξεχνᾶμε πώς τό τέλος κάθε ἀποστασίας ἐν ἀμετανοησίᾳ εἶναι πάντα τό ἴδιο: παιδαγωγική τιμωρία, καί δεινά!

Ούτε την αδικία των ανθρώπων ούτε τη δόξα τους να μη λογαριάζεις


Κάποιος αδελφός πήγε στον αββά Μακάριο τον Αιγύπτιο και του είπε:

- Αββά, πες μου λόγο, πώς θα σωθώ;

Και λέει ο Γέροντας:
- Πήγαινε στα μνήματα και βρίσε τους νεκρούς.

Πήγε λοιπόν ο αδελφός, έβρισε και λιθοβόλησε τους νεκρούς και ήρθε και το είπε στο Γέροντα. Του λέει ο Γέροντας:
- Τίποτα δε σου είπαν;
- Όχι
- Πήγαινε πάλι αύριο και επαίνεσε τους.

Προσοχή στά "φυλαχτά"! Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης


 
 
Στην καθημερινότητά μας γίνονται συχνά συζητήσεις περί μαγείας και φυλαχτών. Ο 'Αγιος (Γέροντας) Παϊσιος είχε δώσει πολλές συμβουλές στους πιστούς σχετικά με τα φυλαχτά.
http://www.iconostasi.com/images/iconostasi244.jpg

έροντα, ο κόσμος μας ζητάει φυλαχτά.
-Καλύτερα να δίνετε σταυρουδάκια, όταν σας ζητούν φυλαχτό. Μην κάνετε φυλαχτά, γιατί και οι μάγοι τώρα κάνουν φυλαχτά, αλλά μέσα έχουν διάφορα μαγικά. Βλέπουν οι άνθρωποι την εικόνα ή τον σταυρό και μπερδεύονται.

Να, πριν από μέρες μου έφεραν ένα φυλαχτό από έναν Τούρκο Ιμπραήμ, που είχε και σταυρό κεντημένο επάνω. Έχω μάθει για έναν αθεόφοβο ότι τυλίγει διάφορες εικονίτσες και μέσα βάζει τρίχες, ξυλάκια, καρφίτσες, χάνδρες κλπ.. Όταν η Εκκλησία τον ήλεγξε, είπε: «είμαι μέντιουμ», γιατί είναι ελεύθερα τα μέντιουμ, και έτσι κάνει ότι θέλει. Είπα σε κάποιον που είχε πάθει ζημιά από αυτόν: «Να πας να εξομολογηθείς γιατί δέχεσαι επιδράσεις δαιμονικές». Πήγε, εξομολογήθηκε. Έρχεται μετά και μου λέει: «Δεν ένοιωσα καμία διαφορά». «Βρε, μήπως έχεις τίποτε επάνω σου απ'; αυτόν τον πλανεμένο;», τον ρωτάω. «Ναι μου λέει, έχω ένα μικρό κουτάκι σαν μικρό Ευαγγέλιο». Το παίρνω, το ανοίγω και βρίσκω μέσα διάφορες εικονίτσες τυλιγμένες. Ξετυλίγω-ξετυλίγω και πιο μέσα είχε κάτι χάντρες, κάτι τρίχες, κάτι σαν ξύλα! Το πήρα και ελευθερώθηκε ο άνθρωπος. Βλέπεις τι τεχνίτης είναι ο διάβολος!

Αν θέλεις να αλλάξουν οι άλλοι, άλλαξε πρώτα εσύ


Ποια είναι η δική σου τακτική
Στη σχέση σου με τους άλλους;

Αναστατώνεσαι όταν οι άλλοι
Έχουν διαφορετική άποψη από εσένα;

Έχεις ανάγκη να τους αλλάξεις γνώμη
Και να τους πείσεις για τη δική σου εκδοχή;

Τους κρίνεις και θέλεις να έχεις έλεγχο επάνω τους
Επειδή είναι διαφορετικοί από εσένα;

Θα ήθελα να σου θυμίσω…

Ότι αυτός που έχει αυτοπεποίθηση
Είναι αυτός που εκφράζει την άποψη του
Και δεν τον ενδιαφέρει να πείσει τον άλλο
Διατηρεί την ηρεμία του και τον τόνο της φωνής του
Ακόμα και αν οι άλλοι διαφωνούν μαζί του.

Η "πίστη" που έδιωξε τον Θεό


Ο Θεός από αγάπη θέλει τη σωτηρία όλου του κόσμου και γι' αυτό δεν μας διώχνει από κοντά Του, από την προστασία Του, αλλά η "πίστη" των ανθρώπων είναι αυτή που έδιωξε τον Θεό. Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι προβληματίζονται για όλα αυτά που επιτρέπει ο Θεός και γίνονται. Ελάχιστοι είναι αυτοί που εντοπίζουν τα αίτια των γεγονότων και την παραχώρηση του Θεού στα δικά μας λάθη και την "πίστη" μας που μας απομακρύνει περισσότερο από την προστασία Του.
Αυτή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ως χριστιανοί οφείλουμε να αγωνιστούμε περισσότερο, δεχθήκαμε μια παραχώρηση του Θεού η οποία όλους μας πονά. Βέβαια εμείς οι χριστιανοί που πιστεύουμε και διαβάζουμε Αγία Γραφή και όχι απλά "πιστεύουμε", γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς να το επιτρέπει ο Θεός.
Τούτο γίνεται σαφές από την απάντηση που έδωσε ο Ιησούς Χριστός στον τότε άρχοντα την εποχής, τον Πόντιο Πιλάτο. Όπως γνωρίζουμε, ο Πιλάτος Τον ρώτησε: Δεν γνωρίζεις Ιησού ότι εγώ έχω την εξουσία να σε θανατώσω ή να σε ελευθερώσω; O δε Ιησούς του απάντησε: Τίποτε δεν θα μπορούσες να κάνεις, αν η εξουσία αυτή δεν σου είχε δοθεί άνωθεν από τον Θεό.