Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΉ


            Όπως όλοι οι έλληνες ζουν με αγωνία την ανασφάλεια της σύγχρονης κατάστασης, έτσι και όλοι μας σχολιάζουμε, συζητούμε, συμπεραίνουμε και δεν βρίσκουμε ικανοποιητική λύση. Όμως υπάρχει λύση. Μας την λέγει η Ιστορία μας, μας την δείχνει ο Λόγος του Θεού. Το μαρτυρεί η παράδοση του Γένους μας.
            Η Ιστορία μαρτυρεί ότι το Γένος μας είναι δεμένο με την αλήθεια και το ήθος του Ευαγγελικού. Η ορθόδοξη Εκκλησία στήριξε και διέσωσε το Γένος τα χρόνια της σκλαβιάς.
            Η Εκκλησία ήταν το στήριγμα σ’ όλες τις δύσκολες περιόδους της Ιστορίας της πατρίδας. Ο Θεός ανάστησε ηγέτες με ορθόδοξο φρόνημα και ήθος σε κρίσιμες ώρες και έσωσαν το Έθνος των Ελλήνων.
            Εκείνο που πρέπει εμείς είναι να αναλογιστούμε τα λάθη μας και ν’ αλλάξουμε πορεία. Ειλικρινής μετάνοια. Πρώτα εμείς οι γονείς. Να βλέπουν και τα παιδιά και να διδάσκονται.      Και βίο λιτό και ασκητικό. Προπάντων να βοηθήσουμε τους έχοντας ανάγκη ή προσωπικά ή οργανωμένα στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας Το σύνθημα μας ας είναι: Όλοι είμαστε αδελφοί εν Χριστώ. Ας γευτούμε την αγάπη και την φιλανθρωπία του Ιησού Χριστού. Να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη και να μελετήσουμε προσεκτικά τον  Ύμνο της Αγάπης του Απ. Παύλου και να τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας όσο μπορούμε, « μείζων η αγάπη».
            Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει στη θαρραλέα και πειστική επιστολή του  ο Μακ. Αρχιεπ. Αθηνών κ. Ιερώνυμος προς τον πρωθυπουργό:
            «….Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής. Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να παρευρεθούμε όλοι, με την συναίσθηση της μετανοίας. Ενώνοντας τις αστείρευτες  δυνάμεις του Έθνους μας. Έχοντας πάνω απ όλα ακλόνητη την βεβαιότητα, ότι με την βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα του πολιτισμού, της ιστορίας, των παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί… γιατί  κάποιοι το πίστεψαν και το θέλουν…. Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα».
Καλή Σαρακοστή.