Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

«ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

E-mail Εκτύπωση PDF
Μέχρι και ο Τόμσεν απηύδησε
Πιθανή επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2015, χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της χώρας ύψους 164,5 δισ. ευρώ που πάντως αναμένεται να καλυφθεί επαρκώς από το νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας από ΕΕ και ΔΝΤ, διαμόρφωση του χρέους της χώρας στο 116,5% επί του ΑΕΠ το 2020 και κανένα περιθώριο επιβολής νέων φόρων ή αύξησης των υπαρχόντων. Aυτά τα δεδομένα συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας έτσι όπως την παρουσίασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης (conference call) που ακολούθησε την τυπική έγκριση του Δ.Σ του ΔΝΤ για τη... συμμετοχή του Ταμείου, ύψους 28 δισ. ευρώ, στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τόμσεν εκτίμησε πως έως το 2014 η χώρα θα καλύπτεται από τα δάνεια ΕΕ /ΔΝΤ/ΕΚΤ ενώ το 2015 είναι πιθανή μια επιστροφή της στις αγορές. Διευκρίνισε όμως ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, αλλά έχει πολλά να κάνει ακόμη».  Μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής και προσήλωση στους οικονομικούς στόχους του προγράμματος και προειδοποίησε πως «η αποτυχία επίτευξης οικονομικών στόχων θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του κ. Τόμσεν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, άρα η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο της βελτίωσης των μηχανισμών συλλογής φόρων αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

Την ίδια ώρα ο κύριος Μάρκ Φλάναγκαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει επικεντρώσει τη δράση του στην Ελλάδα στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης στην χώρα. Και κατέληξε λέγοντας πως η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας είναι μια «πολυετής διαδικασία».

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΝΤ, η επικεφαλής του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, επικρότησε στις δηλώσεις της τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα μας για την εφαρμογή επώδυνων μέτρων ευρείας κλίμακας τα τελευταία δύο χρόνια.

Και κατέληξε λέγοντας πως το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου