Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση Μεγάλου Γεροντικού στην Κρήτη


εκ της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης
Η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης διοργάνωσε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Ακαδημίας παρουσίαση του μνημειώδους τρίτομου έργου του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου υπό τον τίτλο: «Μέγα Γεροντικό Εναρέτων Αγιορειτών του Εικοστού Αιώνος 1901-2000». Το έργο παρουσιάζει μεγάλες μορφές του Αγιορειτικού Μοναχισμού, που διέλαμψαν καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορική καταγραφή των σύγχρονων Πατέρων του Αγίου Όρους. Ο Γέρων Μωϋσής είναι από τους γνωστότερους και πολυγραφότερους σύγχρονους Μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας με πολυσχιδές συγγραφικό έργο.

Η παρουσίαση της «εργογραφίας» του συγγραφικού έργου του συγγραφέως Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου έγινε από τον Αρχιμ. π. Ιουστίνο Μπαρδάκα, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ενώ σύντομη αναφορά στο υπό παρουσίαση τρίτομο έργο έκανε ο Αρχιμ. π. Ειρηναίος Βερυκάκης, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου. Ο Αρχιμ. π. Αντώνιος Φραγκάκης, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας, πλαισίωσε την παρουσίαση με ειδική θεματική ομιλία «Περί αγιότητος και αρετής», η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της αγιότητος και της αρετής στο σημερινό κόσμο, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου π. Μωϋσής αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές του εγχειρήματός του, αλλά και στην ιστορική και θεολογική σημασία του πονήματός του. Ο Αρχιμ. π. Ειρηναίος Μπατσάκης, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβ. Μητρ. Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, υπήρξε ο συντονιστής της όλης παρουσίασης.
Την εκδήλωση καλωσόρισε εκ μέρους της Ακαδημίας ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος,. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον επίλογο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Παρόντες ήσαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., κληρικοί και μοναχοί και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου