Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Προσευχή γιά τούς διώκτες μας……

 



 
Μου γράφεις: «Γιατί ή Εκκλησία μισεί τούς κομμουνιστές;»


Ποιος σου το είπε αυτό; Την Εκκλησία ίσως την μισούν, μα Εκείνη δεν μισεί τούς εχθρούς της. Ή Εκκλησία καταδικάζει τις δραστηριότητες των κομμουνιστών, άλλ’ όχι τούς κομμουνιστές ως άτομα. Ή Εκκλησία καταδικάζει τις βιαιότητες των κομμουνιστών, τη δολοφονία του τσάρου και της οικογένειας του, τη δολοφονία πολλών Ιεραρχών και ιερέων, τη φυλάκιση και τούς διωγμούς των χριστιανών, τον εμπαιγμό της πίστης, τη βεβήλωση των ιερών κειμηλίων, το ξεπούλημα των εικόνων, την τυμβωρυχία των αγίων ανθρώπων, τον εμπαιγμό των ιερών λειψάνων, τη μετατροπή των ναών σε θέατρα, τη βλασφημία εναντίον του Χριστού, την απαγόρευση συνάξεων για προσευχή, την εξύμνηση του Ιούδα και του σατανά, τον υποβιβασμό των ανθρώπων σε πιθήκους, την μετατροπή του ανθρώπου σε εξάρτημα μιας μηχανής, την υλιστική τυφλότητα πού δε βλέπει Θεό, ψυχή ή κάθε άλλη πνευματική πραγματικότητα.Ή Εκκλησία απαρνείται ανέκαθεν αυτά τα πράγματα και θα συνεχίσει να το κάνει. Ό Θεός δεν τ’ αγαπάει αυτά, και το ίδιο κάνει κι ή Εκκλησία Του.

Δεν είναι αλήθεια όμως πώς ή Εκκλησία μισεί τούς Ρώσους κομμουνιστές ως άτομα. Ή Εκκλησία όχι μόνο δεν τούς μισεί, αλλά και δεν έχει πάψει να προσεύχεται γι’ αυτούς. Με πιστεύεις όταν λέω πώς ή Εκκλησία προσεύχεται για τούς Ρώσους κομμουνιστές;

 Ή Εκκλησία δεν έχει ξεχάσει την εντολή του Χριστού: «Προσεύχεσθε υπέρ των… διωκόντων υμάς» (Ματθ. ε’ 44). Ή Εκκλησία νιώθει απερίγραπτη θλίψη για τις πράξεις των διωκτών της και προσεύχεται στο Χριστό γι’ αυτούς. Νιώθει απέραντη θλίψη για τούς ανθρώπους αυτούς, μερικοί από τούς οποίους είναι και βαφτισμένοι, και προσεύχεται μ’ αναστεναγμούς για εκείνους. Πώς προσεύχεται γι’ αυτούς; Όπως έκανε ό Χριστός: «Πάτερ, άφες αφτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποίούσι» (Λουκ. κγ’34). Πατέρα, άνοιξε τους τα πνευματικά μάτια για να δουν Εσένα, το Δημιουργό τους. Φέρε τους στα λογικά τους, Χριστέ. 

Δεν ξέρουν πώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς Εσένα. Σοβάρεψε τους, Πατέρα, ξύπνησε τους, απάλλαξε τους από το μίσος πού τρέφουν για Σένα και το λαό Σου.
Έτσι προσεύχεται ή Εκκλησία, πιστεύοντας πώς θ’ ακούσει ό Θεός, για το καλό των διωκτών της μα και της ανθρωπότητας ολόκληρης.



ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2013/01/blog-post_274.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου