Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εκοιμήθη ο Γέροντας π.Θεόφιλος Ζησόπουλος

 


Eκοιμήθη το απόγευμα της Τρίτης, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο Γέροντας π.Θεόφιλος Ζησόπουλος,  ιδρυτής και πνευματικός της Ορθόδοξης Χριστιανικής και Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Λυδία». Ο μακαριστός π.Θεόφιλος ήταν 83 ετών.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στις 3μ.μ. της Τετάρτης στον Ιερό Ναό Αγίας Λυδίας, στις εγκαταστάσεις της Αδελφότητας στην Ασπροβάλτα. Της Ακολουθίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

 
 Η Αδελφότητα «Λυδία» - το έργο του μακαριστού π.Θεόφιλου
 Η Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία» είναι μοναστική, ιεραποστολική Αδελφότητα, που δραστηριοποιείται στον χώρο της Βορείου Ελλάδος από το 1958. Στόχος της Αδελφότητας είναι ο εξαγιασμός των μελών της και παράλληλα η μετάδοση στην κοινωνία μας των χριστιανικών αληθειών και των διαχρονικών αξιών του Έθνους μας.  Η Αδελφότητα έχει το όνομα της πρώτης ευρωπαίας χριστιανής, της αγίας Λυδίας, η οποία γνώρισε τον Χριστό με το κήρυγμα του απ. Παύλου στους Φιλίππους. Βαπτίστηκε η ίδια και όλοι οι οικείοι της και στην συνέχεια εργάστηκε ιεραποστολικά, μεταφέροντας την αλήθεια του Ευαγγελίου στον ειδωλολατρικό κόσμο της εποχής της.
Για τον λόγο αυτό τα μέλη της εργάζονται στο Κατηχητικό έργο της Εκκλησίας μας. Με την φροντίδα τους λειτουργούν Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής για κυρίες, καθώς και Χριστιανικές Ομάδες μαθητών σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Μακεδονίας, με την ευλογία των οικείων Επισκόπων.  Ένας άλλος τομέας των ιεραποστολικών οραμάτων της Αδελφότητας με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας  είναι η ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λυδία η Φιλιππησία» από το 1993. Ο Θεός ευλόγησε αυτήν την προσπάθεια και σήμερα ο Ραδιοφωνικός αυτός Σταθμός αποτελεί μόνιμη συντροφιά πολλών συνανθρώπων μας, που βρήκαν στην συχνότητά του μηνύματα ελπίδας και ζωής. 
Η Κατασκήνωση «Η Χαρά των Παιδιών», που από το 2010 λειτουργεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έχει διαγράψει μια επιτυχή πορεία 40 περίπου χρόνων. Ξεκίνησε δειλά το 1970, με ολιγομελείς ομάδες παιδιών, στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στον χώρο όπου μέσα στην επόμενη εικοσαετία ιδρύθηκε το Ορθόδοξο Κέντρο Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αδελφότητας.  
Στον τομέα  της Εξωτερικής Ιεραποστολής  η Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία», σε συνεργασία με τις Εκκλησίες των ομοδόξων λαών και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς και παιδιά από γειτονικές χώρες, παιδιά που δοκιμάστηκαν από τον πόλεμο, την ανέχεια, την ορφάνια. Παιδιά από την Λευκορωσία, πληγέντα από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, από την Ουκρανία και την Γεωργία, από την Ρωσία, την Τσεχία, Σερβία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βορειοηπειρωτόπουλα από την Αλβανία, ελληνόπουλα από την Ρουμανία.  Όλα αυτά τα παιδιά, κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους εδώ, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, την αγάπη του λαού μας, παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, πλησίασαν την Εκκλησία, προσέγγισαν την μυστηριακή ζωή. Επέστρεψαν στις πατρίδες τους ανανεωμένα, χαρούμενα, γεμάτα εφόδια για το μέλλον, γεμάτα δύναμη κι ελπίδα κι ακόμη γεμάτα ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Πιστεύουμε ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στην Πατρίδα τους.  Συνολικά, σύμφωνα με τα αρχεία της Αδελφότητας, μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν 25.000 ελληνόπουλα και 20.000 παιδιά ομοδόξων χωρών. 
Σήμερα, η Αδελφότητα, με ορμητήριο  το Κέντρο Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, με αναμμένη την θερμουργό ιεραποστολική φλόγα στις καρδιές των μελών της, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής μας, συνεχίζει το πολύπλευρό της έργο, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα που παρέχει η τεχνολογία. Οι Εκδόσεις της Αδελφότητας, το Περιοδικό «Αγία Λυδία», οι Κατασκηνώσεις «Η Χαρά των Παιδιών», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Λυδία η Φιλιππησία"    καθώς και αυτή η ιστοσελίδα στην οποία περιηγείστε, είναι κάποιες από τις πτυχές της ιεραποστολικής διακονίας της.

πηγη ΑΜΕΝgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου