Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Οι Έλληνες απαξιώσαμε την Ελευθερία γιατί δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική έννοια της


Ελευθερία σημαίνει απελευθέρωση από κακούς ανθρώπους και υπηρεσία στον Πράο Θεό. Το πρώτο μέρος αυτής της πρότασης το καταλαβαίνουμε το δεύτερο όχι. Καταλαβαίνουμε πως ελευθερία σημαίνει απελευθέρωση από κακούς ανθρώπους αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως η ελευθερία είναι και υπηρεσία στο Μακρόθυμο Θεό. 

Εξαιτίας αυτού και εξαιτίας της ανυπακοής μας στην Εκκλησία χάσαμε πάλι την ελευθερία μας και αυτό συνέβη, γιατί δεν θελήσαμε να υπηρετήσουμε το Θεό. Δεν θελήσαμε να υπηρετήσουμε το Θεό, αντίθετα θελήσαμε να υπηρετήσουμε τα σωματικά μας πάθη. Είχαμε έτσι την ελευθερία του σώματος αλλά τη δουλεία του πνεύματος. Αυτό ήταν σε αντίθεση με αυτό που μας συνέβαινε τον καιρό της σκλαβιά μας, γιατί τότε είχαμε το πνεύμα μας ελεύθερο αλλά το σώμα μας σκλαβωμένο στις αλυσίδες.

Τον καιρό της ελευθερίας φροντίσαμε μόνο το σώμα και πικράναμε την ψυχή μας. Υπηρετήσαμε μόνο τον εαυτό μας, και όχι τον Θεό. Αυτή η ελευθερία δεν ήταν ελευθερία δεν ήταν ελευθερία που θα απολαμβάνουν τα παιδιά του Θεού, όπως το γράφει ο Απόστολος Παύλος (Ρωμ. 8,21), αλλά ελευθερία που έχει ένα φυλακισμένο περιστέρι!

Σύμφωνα πάλι με τα λόγια του αποστόλου Πέτρου, όχι εκείνου του Πέτρου, τον οποίο δοξάζουν οι πάπες της Ρώμης σαν προππάπο τους, αλλά σύμφωνα με εκείνα τα λόγια του υπέροχου Πέτρου, του αδερφού του Ανδρέα, ο οποίος μας προειδοποιεί: Καθώς είστε ελεύθεροι, μη χρησιμοποιείτε την ελευθερία σαν πρόσχημα για να σκεπάζετε την κακία, αλλά να ζείτε σαν δούλοι του Θεού (Α” Πέτρου 2, 16).

Κύριε Ιησού Χριστέ, Μακρόθυμε, αμαρτήσαμε. Πεθάναμε για το Σταυρό και στη συνέχεια καταπατήσαμε το Σταυρό. Υποφέραμε για την ελευθερία και στη συνέχεια απαξιώσαμε την ελευθερία, γράφει ο Άγιος Νικόλαος στους Ορθοδόξους αδερφούς μας Σέρβους.

Εμείς οι Έλληνες δεχτήκαμε όσο κανένας άλλος λαός τις άπειρες ευεργεσίες σου Κύριε και είμαστε διπλά αναπολόγητοι γιατί πέσαμε χαμηλότερα από όλους, απομακρυνθήκαμε από την γλυκύτατη αγκαλιά σου, όπως ο άσωτος υιός Σου. Ελέησε μας Κύριε, λόγω της ομολογίας μας και της μετάνοιας μας, γιατί αν υπάρχει κάτι καλό σε εμάς τους αμαρτωλούς Έλληνες, είναι πως δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά επιδιώκουμε την ειρήνη και Συ στην διδασκαλία Σου προς τους μαθητές στην επί του όρους ομιλία Είπες:  ‘Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται’


Άγιου Νικολάου Βελιμίροβιτς Επίσκοπου Αχρίδος

πηγή: www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου