Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

«Θα έλθει καιρός που θα βαδίζετε μέρες για να βρείτε καλό ιερέα»



Κυριακή Β’ Ματθαίου 21/6/2020

«Θα έλθει καιρός που θα βαδίζετε μέρες για να βρείτε καλό ιερέα».
Αγ. Κοσμάς Αιτωλός.

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη


Αγαπητοί μου αδελφοί.
Σήμερα το ανάγνωσμα που ακούσαμε από το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου, μας παρουσιάζει τον Κύριό μας να περπατά στην παραλία της λίμνης της Γαλιλαίας, η οποία ονομάζεται εξαιτίας του μεγέθους της και θάλασσα. Εκεί είδε δύο αδέλφια, τον Πέτρο και τον Ανδρέα, να ρίχνουν τα δίχτυα τους στη λίμνη, διότι ήταν ψαράδες και τους είπε: «Ελάτε μαζί μου». Εκείνοι άφησαν αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα δίχτυα τους και ακολούθησαν έως τον θάνατό τους τον Ιησού Χριστό. Λίγο πιο κάτω ο Κύριος  συνάντησε άλλους δύο αδελφούς τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, οι οποίοι μέσα σ΄ ένα πλεούμενο τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους, καθώς ήσαν επίσης ψαράδες, και τους κάλεσε να Τον ακολουθήσουν. Αμέσως και αυτοί εγκατέλειψαν τον πατέρα τους και ακολούθησαν τον Ιησού Χριστό μέχρι τον θάνατό τους.



            Αυτό είναι το κάλεσμα των πρώτων μαθητών του Κυρίου μας. Τους ζήτησε να Τον ακολουθήσουν και οι απλοί ψαράδες τον ακολούθησαν αμέσως, για να τους κάνει, όπως τους υποσχέθηκε, ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Τι μεγαλείο! Να τους καλεί προσωπικά ο Κύριος και Θεός μας να Τον ακολουθήσουν και αυτοί ν΄ ανταποκρίνονται αμέσως χωρίς δισταγμό!. Τι απλές και ταπεινές καρδιές είχαν! Δεν σκέφτηκαν τον εαυτό τους, την βόλεψή τους, τα προσωπικά τους όνειρα για τη ζωή, τους δικούς τους ανθρώπους. Εγκατέλειψαν αμέσως τους πάντες και τα πάντα, φίλους, γονείς, συγγενείς, περιουσία και ακολούθησαν τυφλά τον Ιησού Χριστό. Πράγματι, ενεργεί κάποιος κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μόνο αν είναι απλός στην καρδιά και ταπεινός στο φρόνημα. Αυτή την καρδιά και αυτό το φρόνημα είχαν οι μαθητές του Κυρίου μας. Γι΄ αυτό και η πίστη μας μεγαλούργησε με τέτοιους Αποστόλους.
            Πού υπάρχουν αυτιά για να ακούσουν και σήμερα την φωνή του Ιησού, που μας καλεί όλους μας λέγοντας, ελάτε κοντά μου, κι εγώ θα σας κάνω αλιείς ανθρωπίνων ψυχών; Ποιος ακούει την φωνή του Χριστού σήμερα; Ποιος βγάζει στο περιθώριο την ζωή του, την οικογένεια του, την καριέρα του, τα παιδιά του, για ν΄ ακολουθήσει τον Χριστό; Σχεδόν κανείς! Ελάχιστοι σήμερα είναι οι ενάρετοι και άγιοι κληρικοί. Γι΄ αυτό και μεγάλο μέρος του λαού μας πλέον πεινά και διψά πνευματικά. Αναζητά τους μαθητές του Ιησού που θα σαγηνέψουν ξανά τις ψυχές τους, οδηγώντας τες σε ασφαλές και ειρηνικό λιμάνι. Αλλά δεν τους βρίσκει… Πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις συνήθως, για να βρει έναν καλό ποιμένα και άγιο…
Το θλιβερό φαινόμενο της έλλειψης φωτισμένων ποιμένων και αγίων διδασκάλων μας θυμίζει τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που κηρύττοντας προφήτευε: «Θα έλθει καιρός που για να βρείτε καλόν ιερέα θα βαδίζετε με τα πόδια, μέρες ολόκληρες». Ήλθαν δυστυχώς αυτές οι ημέρες, κατά τις οποίες γύρω μας καθημερινά εξαπλώνεται μια πνευματική και υλική ερήμωση...
Ένας λαός ολόκληρος πνευματικά παραμένει σχεδόν ακατήχητος. Ένας λαός πνευματικά σχεδόν εγκαταλειμμένος. Ένας λαός όμως που πεινά και διψά η ψυχή του για την Αλήθεια. Αλλά επειδή σπανίζουν οι καλοί ποιμένες και διδάσκαλοι, όπως οι άγιοι Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος, αναζητά να τραφεί και να ξεδιψάσει την ψυχή του με ξένες διδασκαλίες, με πλάνες, με αιρέσεις, με ανατολικές θρησκείες, φιλοσοφίες και πρακτικές. Με γιόγκα, διαλογισμούς και ψευδοθεραπείες που στο τέλος δαιμονίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.
            Ποιός άφησε τον λαό μας αυτό ακατήχητο, χωρίς γνώση του θησαυρού της ιεράς μας παραδόσεως, χωρίς βίωμα χριστιανικό και ορθόδοξο;
            Ποιός ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Εάν ο λαός αυτός ήταν κατηχημένος ορθόδοξα και βίωνε το Ευαγγέλιο στην καθημερινή του ζωή, θα βρισκόταν σήμερα βυθισμένος στα προβλήματα και στη σύγχυση;  Θα μπορούσαν οι λαοπλάνοι όλων των ειδών να βρουν πρόσφορο έδαφος για να σπείρουν τα ζιζάνια της απάτης τους στις ψυχές;  Φυσικά και όχι. Χάθηκαν λοιπόν οι καλοί σκαπανείς του αγρού του Κυρίου μας. Γι΄ αυτό και διαπιστώνουμε την μεγάλη αυτή αποστασία. Μάλιστα κατά τα έσχατα χρόνια, όπως έχει προφητευθεί, δυστυχώς θα τείνουν να εξαφανιστούν εντελώς οι καλοί και άγιοι ποιμένες και διδάσκαλοι που θυσιάζουν την ζωή τους για τα λογικά πρόβατα του Χριστού και την Εκκλησία Του.
            Αδελφοί μου, όλα τούτα συμβαίνουν, διότι κλείσαμε τα αυτιά της ψυχής μας στην φωνή του Ιησού Χριστού. Στη φωνή που καλεί τους ανθρώπους και σήμερα να Τον ακολουθήσουν θυσιάζοντας την ζωή τους για τον λαό του Θεού και το άγιο Θυσιαστήριό Του.  Εντούτοις, όποιος ακούει τη φωνή του Κυρίου μας μέσα στην καρδιά του, που τον καλεί να θυσιάσει τα πάντα για να γίνει κληρικός ή μοναχός για την δόξα του Χριστού και την διάδοση του Ευαγγελίου Του, ας μη διστάσει. Ας μιμηθεί τους πρώτους μαθητές του Χριστού, που ακούσαμε στο Ευαγγέλιο ότι άφησαν αμέσως πίσω τους τα πάντα, θυσίασαν τη ζωή τους για να κηρύξουν στα πέρατα της γης το όνομα του Ιησού Χριστού και το Ευαγγέλιό Του. Μόνο με ανθρώπους θυσίας, αγάπης και προσφοράς θα ανατραπεί η σημερινή μεγάλη αποστασία κλήρου και λαού από τον Κύριό μας. Διαφορετικά εμείς οι κληρικοί θα φέρουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης, αφήνοντας να στρώνουν οι εχθροί του Χριστού μας το «κόκκινο χαλί» για την έλευση του άνομου Αντιχρίστου.
            Αδελφοί μου. Ας ανοίξουμε τα αυτιά της ψυχής μας. Ας ανταποκριθούμε κι εμείς στη φωνή του Κυρίου μας. Ας μιμηθούμε τους αγίους Αποστόλους ακολουθώντας τον Ιησού. Ας Του προσφέρουμε κι εμείς τη ζωή μας κατά πάντα και διά πάντα. Εδώ είναι και το κοινό σημείο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής με το σημερινό αποστολικό κείμενο που ακούσαμε. Σ΄ αυτό, ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος με την επιστολή του στους Ρωμαίους, λέγει:«Δόξα και τιμή και ειρήνη ανήκει σε όλους όσους εργάζονται το αγαθόν...».
Ναί αδελφοί μου, έργο αγαθό, άγιο και κάλλιστο είναι η κήρυξη του αγίου Ευαγγελίου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στις εγκαταλελειμμένες ψυχές, που διψούν για την Αλήθεια.
Έργο άγιο και θεάρεστο είναι το να υπηρετείς ενώπιον του θυσιαστηρίου της Αγίας Τραπέζης τον Ύψιστο Θεό οδηγώντας τις ψυχές των ανθρώπων στη Βασιλεία Του.
            Έργο αγαθό και μεγαλειώδες είναι το να εργάζεται κανείς ιεραποστολικά, καλλιεργώντας και μεταμορφώνοντας τις ψυχές των ανθρώπων, που ο διάβολος τις απέσπασε από τα χέρια του Χριστού μας.
            Έργο αγαθό και αξιόμισθο είναι το να γίνεις κι εσύ ένας σύγχρονος Απόστολος του Κυρίου μας στον 21ο αιώνα που ζούμε, ψαρεύοντας ψυχές ανθρώπινες, όπως έκαναν όλοι οι γνήσιοι μαθητές και άγιοι του Χριστού μας σε όλους τους αιώνες. Ας μην ξεχνούμε ότι τιμή, δόξα και ειρήνη από τον Θεό θα λάβει, όπως βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος, καθένας από μας που θα δώσει την ζωή του στον Κύριο, εργαζόμενος για την δόξα Του και τη διάδοση του Ευαγγελίου Του. Αμήν. Γένοιτο.

2 σχόλια:

  1. Αντί να διαγραψεις τον παπαροκα με τα σχηματικά,βλασφημα συλλείτουργα,τον προβάλεις.Αυτό είναι το ποιον σου,νομίζεις όμως δε σου πέφτει ευθύνη ε;προβάλεις αυτούς που βλασφημισαν τον Κύριο σου και νομιζεις είσαι οκ επειδή "πυρωνεσε"απο μακρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς να μου στείλετε με στοιχεία αυτά που λέτε και εγώ θα τόν διαγράψω. Μήν πετάς μια κουβέντα στον αέρα και μετά τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή