Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Κοινωνοί των πανανθρώπινων αξιών της Ορθοδοξίας και της αδιάλειπτης φροντίδας για τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής έγιναν όλοι όσοι κατέκλυσαν την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» και «Νίκος Σκαλκώτας»του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης, στην εκδήλωση-αφιέρωμα στο βίο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Καθηγητής της Τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής.
Η ζωή του Αγίου Λουκά της Κριμαίας, μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγή ανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και το Σταυρό, παρουσιάστηκε μέσα από το σημαντικό έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, το οποίο αποτυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά»,αλλά και τις ομιλίες των εκλεκτών καλεσμένων της εκδήλωσης. Εκτός από το τρίτομο έργο του Μητροπολίτου Αργολίδος παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Αγάπησα του Μαρτύριο»,όπως και η ταινία «ΛΟΥΚΑΣ» του ΌλεγκΣίτνικ, αφιερωμένα και τα δύο στον Άγιο Λουκά Κριμαίας.
z-book1
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Πορφύρα» με τη στήριξη της πιστής στις αξίες της ανθρωπιάς και της ανιδιοτελούς φροντίδας για τον συνάνθρωπο και τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής, μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ.
Η πολιτική ηγεσία εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, τους βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Κατσαφάδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Αντώναρος και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Αλέξης Κούγιας, όπως και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ρωσικής Εκκλησίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε η κ. Μαρία Κοκκίνου εκ μέρους των εκδόσεων «Πορφύρα», η οποία έκανε ειδική μνεία στον πρωτεργάτη της προσπάθειας, τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.
Τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μέριμνα του Μητροπολίτη Νεκταρίου να διαδοθεί το έργο του Αγίου Λουκά Κριμαίας στους Έλληνες.
athinagoras2
Εκ μέρους της Μητρόπολης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας χαιρετισμό απηύθηνε ο ανιψιός του Μητροπολίτη κ. Λαζάρου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας, Δημήτριος Γκασκαλιούκ. Στο θαυματουργό έργο του Αγίου Λουκά αναφέρθηκε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Σεφτσένκο, καθηγητής χειρουργικής και πρώην υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εξέφρασε και τα θερμά του αισθήματα για την Ελλάδα.
Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τον επίκαιρο χαρακτήρα της εκδήλωσης: «Την ώρα που η Ορθοδοξία βάλλεται παγκοσμίως, ο Θεός μας αξιώνει να γνωρίσουμε άγιες Μορφές σαν αυτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, γεμίζοντάς μας μέσω του παραδείγματος της ασκητικής και γεμάτης δοκιμασίες ζωής του, με θάρρος και υπομονή για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστης, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι.

aw-sevtsenko
Από τους ομιλητές μας, στη ζωή και τις εμπειρίες του Αγίου Λουκά αναφέρθηκε ο καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Παπαγεωργίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις γεωγραφικές, εθνολογικές και πολιτιστικές πολυμορφίες, μέσα στις οποίες κλήθηκε να φέρει σε πέρας την ιατρική και θρησκευτική του αποστολή ο Άγιος Λουκάς.
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά» παρεμβάλλονταν μεταξύ των ομιλιών, αναγνωσμένα από την ηθοποιό και στιχουργό Ελένη Ζιώγα.
Η συγγραφέας ΜάρωΒαμβουνάκη έδωσε τη φιλοσοφική διάσταση της κληρονομιάς του Αγίου Λουκά, το φόβο του θανάτου και την επίγνωση της αιώνιας ζωής, με παράλληλες αναφορές στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σοβαρή και διάφανη γραφή του Μητροπολίτου Νεκταρίου, μέσα από το έργο του οποίου «ο Άγιος Λουκάς μπήκε στη ζωή της».
Ο Γρηγόρης Λακιώτης, διευθυντής Χειρουργικής, αναφέρθηκε στο συγκερασμό Ιατρικής και Πίστης, που επετεύχθη εξαιρετικά στο βίο του Αγίου Λουκά και τόνισε τη σπουδαία συμβολή του στη Χειρουργική και Τοπογραφική Ανατομία. Το συγγραφικό έργο του Αγίου Λουκά αποτελεί ακόμα και σήμερα οδηγό, στον οποίο ανατρέχουν οι γιατροί και οι φοιτητές Ιατρικής.
Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Κρουσταλλάκης και η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Φωτεινή Μπέη μετέδωσαν γλαφυρά τις εμπειρίες τους από το προσκυνηματικό ταξίδι στους τόπους που έζησε και υπέφερε ο Άγιος Λουκάς, το οποίο διοργάνωσε μετά από κοπιαστική έρευνα ετών ο Μητροπολίτης Αργολίδος το 2006.
Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, η συνεπής, εντατική και πολύχρονη έρευνα του οποίου συνέβαλε το μέγιστα στη διάδοση του ονόματος του Αγίου Λουκά στους Έλληνες Ορθοδόξους.
b-nektarios2
Ο κ. Νεκτάριος παραχώρησε μέρος της ομιλίας του στις επιγόνους του Αγίου Λουκά, Ειρήνη και Τατιάνα, οι οποίες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο τόσο του ιδίου όσο και σε όλους όσοι συνετέλεσαν στη διάδοση του έργου του παππού τους και στην υλοποίηση της αφιερωματικής εκδήλωσης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «ΛΟΥΚΑΣ» του ΌλεγκΣίτνικ, η οποία παρακολουθεί τη ζωή του μεγάλου χειρουργού και ιερέα Αγίου Λουκά Βόινο-Γιασενέσκι.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ
213 0291224/www.porphyrabooks.gr/info@porphyra.gr/ΤΘ27006/11702 ΑΘΗΝΑ