Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Αποφάσεις ΔΙΣ για Θήρας, Αιτωλίας και Κυθήρων! Φωτό


kithiron aitolias thiras

 

Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την χθεσινή συνεδρία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος έθεσε υπ’ όψιν των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επιστολή παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου.

Κατόπιν εισηγήσεώς Του, η Δ.Ι.Σ. επεφυλάχθη να αποφανθεί, αφότου ο Μακαριώτατος επικοινωνήσει προσωπικά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη. Μετά από την λήξη της συνεδρίας ο Μακαριώτατος ανεζήτησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, ο οποίος τού δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει επιστολή παραιτήσεως, απέστειλε δε αυθημερόν επιστολή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με την οποία επαναλαμβάνει την διάψευσή του.

Κατόπιν τούτων, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την αποστολή του παραληφθέντος κειμένου παραιτήσεως στον ανωτέρω Μητροπολίτη για τις ενέργειές του.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

- Εξ αφορμής των προσφάτων δεινών των πυρκαϊών, οι οποίες έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, την Αρκαδία, την Λακωνία, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και παραμυθίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από την φοβερή αυτή καταστροφή.

Επίσης εξέφρασε και τις θερμές Της ευχαριστίες προς τους Μακαριωτάτους Πατριάρχες Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, Σερβίας κ. Πορφύριο και Ρουμανίας κ. Δανιήλ, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φιλλανδίας κ. Λέοντα, τον Καθολικό Πατριάρχη Κιλικίας και τον Αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρυ της Αγγλικανικής Εκκλησίας για τις επιστολές συμπαραστάσεως αυτών σχετικώς με τις εν Ελλάδι πυρκαϊές.

Εκ παραλλήλου, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του φιλοχρίστου Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και συναντιλήψεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαϊών για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά του Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα.

Για την ανακούφιση των πυροπλήκτων η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε την συγκέντρωση και διάθεση πόρων Της υπέρ ενισχύσεως αυτών.

- Λαβούσα υπ’ όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και κατόπιν της από 15ης Ιουλίου ε.έ. αποφάσεώς Της, εδέχθη τους εν λόγω Αρχιερείς για να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις αναφορικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειές τους, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την ακρόασή τους θεώρησε ανεπαρκείς τις παρασχεθείσες εξηγήσεις και ζήτησε την εκ μέρους τους επικαιροποίηση των υπεσχημένων κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία και την Διαβεβαίωση τους, ως προς την συμμόρφωσή τους προς τις εκάστοτε συνοδικές αποφάσεις.

Μετά ταύτα, αρνηθέντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών να αποδεχθούν την πρόταση της Δ.Ι.Σ., όρισε ομοφώνως – δυνάμει του άρθρου 143 του Νόμου 5383/1932 «Περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» – ανακριτές, διά μεν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, (σ.σ.: δηλαδή ἀπό τούς πιό οἰκουμενιστές-συστημικούς Ἐπισκόπους, δηλαδή ὅ,τι χειρότερο... τυχαῖο;...) και διά δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. (σ.σ.: ἐπίσης ἀπό τούς πιό οἰκουμενιστές-συστημικούς Ἐπισκόπους, δηλαδή ὅ,τι χειρότερο... τυχαῖο;...)

- Απεφάσισε ως τόπο σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τον προσεχή Οκτώβριο, το Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

- Απεφάσισε την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Συνέδριο επί της Διεθνούς Ανεξιθρησκείας και Ειρήνης, το οποίο διοργανώνει ο Καθολικός Πατριάρχης των Αρμενίων.

- Απεφάσισε την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον προσεχή Οκτώβριο.

- Ενέκρινε την πρόταση της Α.Μ.Κ.Ε. «Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» περί πραγματοποιήσεως Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου τον προσεχή Φεβρουάριο με θέμα: «Εκκλησία της Ελλάδος και πρόσφυγες».

- Ενέκρινε τον τελικό Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.

- Τέλος, ενέκρινε εσωτερικούς Κανονισμούς Ιερών Μονών, αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Περατωθείσης της σημερινής τελευταίας Συνεδρίας της 164ης Συνοδικής Περιόδου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την πρόθυμη συμβολή τους στο ομόφωνο των αποφάσεων κατά την περίοδο αυτή, η οποία ήταν δύσκολη, όχι μόνο ως προς τα θέματα, αλλά και ως προς τις συνθήκες.

Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος ευχαριστώντας Τον εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την αγαστή συνεργασία.

Ακολούθως τελέσθηκε στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπάυσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Κλήμεντος.


 Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
 της Εκκλησίας της Ελλάδος

dis augoystoy 1

dis augoystoy 1

dis augoystoy 1

dis augoystoy 1

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου